Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Čečenu bēgļi Vācijā sadarbojušies ar Islāma valsti

REIDS. Policijas reidi vienlaikus notika piecās Vācijas federālajās zemēs © AFP

Vācijas policijas spēki piecās federālajās zemēs vakar veikuši reidus, lai aizturētu virkni čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņu, kuri tiek turēti aizdomās par sadarbību ar teroristu grupējumu Islāma valsts.

Oficiālie paziņojumi liecina, ka šie ļaudis, kuru statuss Vācijā ir neskaidrs, nav plānojuši terora aktus Vācijas teritorijā, taču mēģinājuši piesaistīt finansējumu un vēlējušies doties uz Sīriju vai Irāku.

Reuters vēsta, ka 11 vīriešu un trīs sievietes, kuru mājokļi pārmeklēti vakardienas reidu laikā, ir čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņi, kuri beidzamajos gados pieprasījuši patvērumu Vācijā, taču vēl nav saņēmuši atbildes uz saviem pieprasījumiem. Policijas reidi vienlaikus notikuši piecu federālo zemju teritorijā - gan valsts austrumos (Saksijā un Tīringenē), gan rietumos (Bavārijā, Ziemeļreinā-Vestfālenē un Hamburgā). Lielākoties pārmeklētas dzīvojamās mājas un dzīvokļi, taču kratīšana notikusi arī vismaz vienā bēgļu centrā.

Vācijas mediji, atsaucoties uz varasiestāžu sniegto informāciju, ziņo, ka jau 2015. gada otrajā pusē uzsākta izmeklēšana pret kādu 28 gadus vecu ieceļotāju no Čečenijas. Ar laiku noskaidrojies, ka viņš kopā ar līdzdalībniekiem ne tikai propagandējis radikālā islāmisma idejas un paudis gatavību doties karot uz Sīriju Islāma valsts rindās, bet arī centies piesaistīt finansējumu šai organizācijai un meklējis jaunus rekrūšus. Visu aizdomās turēto statuss ir neskaidrs, jo Vācijas varasiestādes vēl nav izlēmušas, vai piešķirt viņiem patvērumu. AP atgādina, ka saskaņā ar oficiālo statistiku šā gada pirmajos sešos mēnešos Vācijā bēgļa statusu lūguši 5277 Krievijas pilsoņi, no kuriem vairāk nekā divas trešdaļas ir čečenu izcelsmes. Sīkāka informācija par reida rezultātiem netiek izpausta, taču Tīringenes policija norādījusi, ka šī cilvēku grupa, visticamāk, nav plānojusi uzbrukumus Vācijā.