Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Noticis kiberuzbrukums populārām vietnēm

© Logo

ASV un citur pasaulē piektdien notika kiberuzbrukums, kas uz vairākām stundām padarīja miljoniem lietotāju nepieejamas populāras interneta vietnes, tostarp "Twitter", "PayPal", "Netflix" un "Spotify".

Uzbrukums bija vērsts pret ASV bāzētu firmu "Dyn" ("Dynamic Network Services Inc."), kas maršrutē un pārvalda interneta trafiku, ļaujot lietotājiem pievienoties šīm vietnēm.

Sestdienas naktī ap plkst.2.45 pēc Latvijas laika problēma bija novērsta vairākos desmitos skarto vietņu, informēja interneta trafika pārtraukumu novērotājs downdetector.com.

Izkliedēto pakalpojumatteices (DDoS) uzbrukumu vilnis piektdien sākumā skāra tikai ASV austrumu daļu, bet vēlāk to sajuta lietotāji arī citur ASV, Eiropā un Āzijā.

"Dyn" paziņoja, ka nav saņēmusi nekādu paziņojumu no kiberuzbrukuma īstenotājiem un nezina, kurš ir atbildīgs par to.

Augsta ranga ASV izlūkdienesta amatpersona paziņoja raidsabiedrībai NBC, ka varas iestādes neuzskata šo uzbrukumu par kādas valsts atbalstītu, un nosauca to par "interneta vandalisma" gadījumu.

"Dyn" pavēstīja, ka šie uzbrukumi bija "labi izplānoti un izpildīti, pienākot vienlaicīgi no desmitiem miljonu IP adrešu".

Uzbrukumi daļēji tika veikti caur fiziskām iekārtām, tādām kā printeri un citas internetam pievienotas ierīces, kas bija inficētas ar ļaunatūru (malware).