Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ZINĀTNE: Heopsa piramīdas anomālijas vēl jāpēta

HEOPSA PIRAMĪDA. Cerības atrast Heopsa piramīdā līdz šim nezināmas telpas nav zudušas © Reuters

Šonedēļ pasaules medijus aplidojusi ziņa, ka Ēģiptes slavenākajā piramīdā – Heopsa piramīdā – izdevies uziet līdz šim apslēptas telpas, kurās varētu atrasties valdnieka mūmija, vērtīgi artefakti vai bagātības. Tomēr pašu piramīdas pētnieku interpretācija ir krietni vien pieticīgāka.

Jā, izmantojot mūsdienīgākās skenēšanas metodes, Heopsa piramīdā patiešām konstatētas pāris anomālijas, taču vēl ir pāragri sacīt, ka tās iekšienē atrodas līdz šim nezināmas telpas, šahtas vai gaiteņi. Tikpat labi ir iespējams, ka šīs anomālijas saistītas ar atšķirīgajiem celtniecības materiāliem, kas pirms 4500 gadiem tika izmantoti piramīdas būvēšanā.

AP atgādina, ka 25. oktobrī apritēs tieši gads, kopš starptautiska zinātnieku grupa projekta ScanPyramids ietvaros uzsāka četru Ēģiptes piramīdu skenēšanu. Tā tiek veikta, izmantojot dažādas tehnoloģijas - infrasarkano termogrāfiju, muonu radiogrāfiju, skenēšanu ar lāzeru palīdzību un tamlīdzīgi. Pētnieku mērķis ir izstrādāt visu piramīdu trīsdimensiju modeļus, lai reizi par visām reizēm kļūtu skaidrs, kas atrodas to iekšienē. Jāatgādina, ka līdz šim zināmas trīs Heopsa piramīdas iekšienē esošas telpas, kas nereti tiek dēvētas arī par kambariem. Ne paša faraona mūmiju, ne tradicionālos apbedīšanas piederumus tajās nav izdevies atrast, un, lai gan liela daļa zinātnieku uzskata, ka Heopsa piramīdā jau senatnē paviesojušies nelūgti viesi - kapeņu izlaupītāji -, netrūkst arī entuziastu, kuri atbalsta citu hipotēzi - milzīgajā piramīdā atrodas vēl kādas, līdz šim nezināmas telpas, kurās arī meklējama faraona mūmija. Šīs slepenās telpas meklētas ne reizi vien, un, piemēram, XIX gadsimta trīsdesmitajos gados britu armijas pulkvedis Ričards Vaizs pat lika lietā no šaujampulvera izgatavotus spridzekļus, cerot ar to palīdzību nokļūt līdz slepenajiem kambariem.

Mūsdienās pētnieki (ScanPyramids projektā ir iesaistīta Ēģiptes senlietu ministrija, Kairas universitātes inženierzinātņu fakultāte un Francijas Vēsturiskā mantojuma saglabāšanas institūts (HIP)), protams, lieto krietni saudzīgākas metodes. Viena no tām ir attēlveidošana, izmantojot muonu radioloģijas rezultātā iegūto informāciju. Interneta ziņu vietne LiveScience.com raksta, ka šo metodi mēdzot dēvēt arī par muogrāfiju. Viens no projekta ScanPyramids vadītājiem Mehdī Taijubi intervijā Discovery News skaidrojis, ka muoni ir elementārdaļiņas, kas rodas kosmiskajam starojumam mijiedarbojoties ar Zemes atmosfēru. Ik minūti katru mūsu planētas virsmas kvadrātmetru sasniedz aptuveni 10 000 šādu daļiņu, kas ir 200 reižu smagākas par elektroniem un kustas ar ātrumu, kas ir tuvs gaismas ātrumam. Daļiņu kustību neaizkavē nedz dzīvu būtņu organismi, nedz ieži, un tikai pēc ilgāka ceļa cauri blīviem objektiem tās tiek absorbētas. Gluži tāpat kā rentgenstari, kas ceļo caur mūsu ķermeņiem, ļaujot vizualizēt skeleta detaļas, muoni triecas cauri milzīgiem objektiem un pat kalniem, sniedzot mums informāciju par to, kas atrodas to iekšienē, stāstījis M. Taijubi. Ar ļoti precīzu detektoru palīdzību muonu plūsmu ir iespējams novērot, konstatējot to ātruma un blīvuma samazināšanos. Pats svarīgākais šajā darbā ir nepārtraukta informācijas uzkrāšana, mērījumi ilgst nedēļām un pat mēnešiem ilgi, lai pēc tam būtu iespējams fiksēt, kurās struktūras daļās muoni sastapuši lielākos šķēršļus, bet kurās tādu nav bijis. Bijušais Ēģiptes senlietu ministrs Zahī Havāss atgādinājis, ka pagājušajā gadā detektori tika pārbaudīti vietās, kur atrodas zināmās Heopsa piramīdas iekštelpas.

Pagājušajā nedēļā izplatītajā paziņojumā ScanPyramids projekta vadītāji minējuši divas zonas (pie piramīdas ziemeļu sienas un ziemeļaustrumu stūra), kas varētu liecināt par tukšumiem piramīdas iekšienē. Viena no šīm anomālajām zonām pēc izskata nedaudz atgādinot gaiteni, kas sniedzas piramīdas dzīlēs, raksta AFP. Šo samērā skopo paziņojumu daļa laikrakstu un televīzijas kanālu interpretējuši kā slepenu telpu uziešanu, taču LiveScience.com, uzsver, ka tas ir vismaz pārsteidzīgs, ja ne pilnīgi aplams, secinājums. Sarunā ar LiveScience.com Z. Havāss izteicies, ka, pēc viņa domām, bijis nepareizi pieminēt pat tukšumus, - korektāk būtu runāt par to, ka piramīdas iekšējā uzbūvē konstatētas kādas anomālijas, kas pagaidām vēl nav izskaidrotas. Lai gan 2013. gadā intervijā LiveScience.com bijušais senlietu ministrs (viņu no amata atstādināja pēc prezidenta Hosnī Mubāraka gāšanas 2011. gadā, pat apvainoja korupcijā, bet vēlāk apsūdzības atsauca) izteicās, ka, pēc viņa domām, Heopsa mūmija un visi apbedīšanas piederumi joprojām paslēpti piramīdā, tagad viņš tik optimistisks vairs nav. «Šķiet, ka nekādas slepenas istabas un anomālijas, kas saistītas ar piramīdas celtniecības īpatnībām, mēs neesam uzgājuši,» viņš sacījis. Z. Havāss atgādinājis, ka piramīdas būvē izmantoti ne tikai dažādu izmēru akmeņi, bet arī atšķirīgi ieži, un, visticamāk, tieši ar to izskaidrojami skenēšanas rezultāti. Tomēr arī viņš piekritis kolēģu viedoklim, ka pētījumus būtu nepieciešams turpināt.

AFP atgādina, ka šā gada sākumā zinātnieki vēstīja par neparastām temperatūras anomālijām, - daži akmens bluķi bija siltāki par blakus esošajiem pat par trim līdz sešiem grādiem pēc Celsija skalas. Arī pēc šī atklājuma daudz runāja par iespējamām slepenām telpām piramīdas iekšienē, taču pētniekiem par lielu apbēdinājumu iespējamie tukšumi piramīdā uzieti ne tajās pašās vietās, kur novērotas dīvainās temperatūru svārstības. Tomēr netrūkst entuziastu, kuri uzskata, ka ar laiku 138 metrus augstā Heopsa piramīda (sākotnēji tās augstums bija 146 metri, taču augšējie akmens bluķi, gluži tāpat kā baltais apšuvums, laika gaitā izvazāti) tomēr atklās savus noslēpumus.