Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ZINĀTNE: Tutanhamona kapenes un izčākstējusī sensācija

KAPENES. Ēģiptes varasiestādes atļāva skenēt Tutanhamona kapeņu sienas © Reuters

Ēģiptes amatpersonas ziņas par Heopsa piramīdas slepenajām telpām komentējušas diezgan piesardzīgi, kas nozīmē, ka šā gada pavasarī gūtā mācība ņemta vērā.

Martā gan senlietu, gan tūrisma ministrijas vēstīja par vēl divām līdz šim nezināmām telpām, kas atrodas faraona Tutanhamona kapenēs Luksoras Valdnieku ielejā, bet, kad atkārtota skenēšana šādu telpu eksistenci neapstiprināja, atteicās no jebkādiem komentāriem, pavēstot, ka pētījumus nepieciešams turpināt.

Tutanhamona kapenes uzmanības centrā nokļuva pagājušogad, kad britu izcelsmes ēģiptologs Nikolass Rīvss, kurš pašlaik pilda profesora pienākumus ASV Arizonas universitātē, paziņoja - viņš ir pilnīgi pārliecināts, ka aiz Tutanhamona apbedījuma telpas sienas atrodas vairāki kambari. Taču tas vēl nebija viss. N. Rīvss apgalvoja, ka tajos apbedīta Tutanhamona pamāte - izslavētā Nefertiti jeb Nofretete. Pēc britu arheologa domām, patiesībā tās bijušas tieši viņas kapenes, taču, kad Tutanhamons negaidīti 18 gadu vecumā nomira, pavalstniekiem nav bijis laika būvēt jaunas kapenes. Tādēļ pamātes pīšļi pārvietoti uz tālākajām telpām, durvis aizmūrētas un sienas no jauna nokrāsotas. Principā vienu un to pašu kapeņu izmantošana dažādu faraonu apbedīšanai ēģiptiešiem nebija sveša. Turklāt Nefertiti, kas mūsdienās izslavēta kā skaistuma etalons, tajos laikos nebija īpaši populāra, jo ēģiptieši tā arī nebija pieņēmuši viņas un vīra Ehnatona uzspiesto monoteisko reliģiju - Saules dieva Atona kultu.

Lai gan daudzi kolēģi N. Rīvsa teorijā atrada visdažādākās nepilnības, viņam izdevās ieinteresēt Ēģiptes senlietu ministrijas amatpersonas, un martā paša arheologa izvēlēta zinātnieku grupa japāņa Hirokacu Vatanabes vadībā veica kapeņu skenēšanu. Viņu iegūtie rezultāti bija sensacionāli - H. Vatanabe apgalvoja, ka aiz Tutanhamona kapeņu sienām patiešām ir vēl vairākas telpas, kurās atrodas gan metāls, gan organiskie savienojumi. Tieši pēc šī slēdziena Ēģiptes varasiestādes organizēja vairākas preses konferences, kurās tika pavēstīts par sensacionālo atklājumu, demonstrēti kapeņu plāni ar nule kā uzietajām telpām un aizvien skaļāk izteikti minējumi, ka tās neesot noliktavas vai kādas palīgtelpas, bet gan «nozīmīga apbedījuma vieta».

Tomēr jau martā interneta ziņu vietnes LiveScience.com aptaujātie speciālisti pauda izbrīnu par to, ka H. Vatanabes pētījumu rezultāti netika pilnībā publiskoti. Tās informācijas druskas, ko izpauda Ēģiptes senlietu ministrija, kuras uzdevumā tika veikta kapeņu skenēšana, ļāva izdarīt tikai ļoti virspusējus spriedumus. Gan Denveras universitātes antropoloģijas profesors Lourenss Konjerss, gan Itālijas Triestes universitātes ģeoloģijas un ģeodēzijas profesore Mišela Paipena norādīja, ka viņiem nav zināms, kādu metodi izmantojis japāņu speciālists un vai pētījumu rezultāti interpretēti pareizi. Proti, Valdnieku ielejā, kas gadsimtu gaitā izrakņāta krustām un šķērsām, gruntī ir ne mazums metāla un organisko savienojumu atlieku, bet par jaunām telpām tikpat labi iespējams noturēt dabiskā ceļā izveidojušās alas.

Tas, ka šī skeptiskā nostāja bijusi pamatota, kļuva skaidrs maijā, kad ASV Nacionālās Ģeogrāfijas biedrības uzdevumā jaunu kapeņu skenēšanu veica kompānijas GPR-Slice speciālists Dīns Gūdmens. Viņa vadīta komanda, kas izmantojusi pašas mūsdienīgākās tehnoloģijas, secinājusi, ka nekādu slepenu telpu aiz kapeņu sienām nav. Taču arī šī pētījuma rezultātus Ēģiptes varasiestādes faktiski ir noslepenojušas - D. Gūdmenam, gluži tāpat kā Nacionālajai Ģeogrāfijas biedrībai, ir liegts bez speciālas atļaujas saņemšanas izpaust sīkākas ziņas par pētījumu. Oficiāli ir paziņots, ka izpētes darbi Tutanhamona kapenēs turpināsies, līdz tiks atrasti simtprocentīgi pierādījumi vai nu slepeno telpu eksistencei, vai arī tam, ka šī hipotēze izrādījusies kļūdaina. LiveScience.com norāda, ka ne tikai Ēģiptes, bet arī visas pasaules arheologi nu sadalījušies divās nometnēs, bet to, kuri joprojām cer, ka Tutanhamona kapenēs izdosies atrast arī Nefertiti mūmiju, ir krietni mazāk.