Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Donbasā sacer mītu par latviešu kaujinieku

© Scanpix

Apraudot Doņeckā bumbas sprādzienā bojāgājušo Motorolu – prokrievisko kaujinieku komandieri Arsēniju Pavlovu –, interneta troļļi krievu mediju lietošanai sacerējuši atmaskojošu stāstu par latviešu algotni Marku Ozoliņu, kurš iefiltrējies kaujinieku vidē un liftā uzstādījis spridzekli. Visticamākais, tāda Marka Ozoliņa nemaz nav.

Savukārt cita pasaka izplatīta par lifta kabīnē uzspridzināto ukraiņu slepkavu. Motorolas slepkavība inscenēta, lai viņu paslēptu no Ukrainas varasiestādēm un kriminālatbildības. Kaut kādu zārku gan vakar oficiālajā bēru ceremonijā nesa, un bērinieki no kaut kā atvadījās, turklāt zārka vāks, kā redzams video, ir daļēji atvērts. Tas liek domāt, ka iekšā tomēr bija Motorolas mirstīgās atliekas.

Savukārt tāds Marks Ozoliņš, kas atbilstu slepkavas profilam, pat sociālajos tīklos nav atrodams. Precīzāk - tur ir vairāki Marki Ozoliņi, bet visi bērnu vai pusaudžu vecumā. Tikai viens kaut vai attālināti līdzinās vīrietim, kurš figurē bildēs pie rakstiem par Motorolas spridzinātāju. Taču, kā pārliecinājās Neatkarīgā, šis ir viltus profils. Nesen atvērts. Vienīgā persona, kas kaut ko komentējusi - kāda sieviete, arī ar tukšu profilu. Mācoties šis Marks Ozoliņš Rīgas Medicīnas institūtā, kas jau pārdesmit gadu neeksistē, un draugi arī tādi dīvaini. Visticamāk, tā visa ir Kremļa troļļu kompānija.

Taču Krievijas medijos stāsts par nežēlīgo latvieti vakar gāja uz urrā. Kaujinieku vidū Ukrainas algotnis iefiltrēts gada pirmajā pusē. Tad viņš uzpircis vajadzīgos cilvēkus, līdz sagaidījis izdevīgu brīdi un «iedūris Motorolam mugurā». Tehniski tas noticis šādi: «Komandieris nogalināts, sprāgstot bumbai, kas bija piestiprināta pie lifta šahtai līdzās esošās atkritumu vada telpas sienas. Tā tika detonēta brīdī, kad Arsēns iegāja liftā, aiz viņa aizvērās durvis, bet kabīne vēl nebija sākusi kustību uz augšu,» aģentūra LETA citē sociālo tīklu lapu Novorosijas zemessardzes ziņas. Internetā aizvakar arī figurēja video, kurā četri vīrieši sejas maskās uzņemas atbildību par Motorolas nāvi un piedraud ar identisku nākotni arī citiem kaujinieku komandieriem. Vakar video no vietnes youtube jau bija izdzēsts.

Visticamāk, stāsts par asinskāro latvieti izgudrots, lai būtu iemesls kārtējo reizi pakurināt naidu - pavēstīt, cik ļauni ir latvieši un kā viņi ienīst krievus:

«Algotņi no Latvijas vienmēr aktīvi atbalstījuši konfliktus ar Krieviju un ar aizrautību tajos piedalījās. Situācija Donbasā nav izņēmums. Turklāt latviešu algotņi ir pazīstami no pirmā un otrā kara Čečenijā. Karojot vahabītu pusē, baltieši izcēlās ar īpašu naidu un cietsirdību pret krievu zaldātiem.» Latviešu zemessargi sociālajos tīklos tikmēr smejas, ka Kremļa troļļu blēņu stāstā vēl pietrūkst tikai balto zeķbikšu, proti, mistisko snaipersieviešu erotiskos ģērbos.

Tomēr, nopietni runājot, iespēja, ka Latvijas iedzīvotāji varētu karot svešās armijās vai kādos paramilitāros formējumos, pastāv. Tieši šādu precedentu dēļ Latvijas parlaments iedzīvotājiem ir aizliedzis doties peļņā karot uz svešām zemēm un paredzējis par to kriminālatbildību. Precedenti ir bijuši. Puisis, vārdā Mārtiņš, bija devies karot uz Sīriju. Turcijas varas iestādes viņu aizturēja un nodeva Drošības policijai. Tāpat vairāki cilvēki ir karojuši Ukrainā - prokrievisko spēku pusē. 2014. gadā pat notika diezgan atklāta vervēšana. Taču līdz šim nav ziņu par Latvijas algotņiem ukraiņu pusē, un jāpieņem arī, ka Marks Ozoliņš ir izdomājums. Drošības policija pagaidām ar saviem secinājumiem gan nav dalījusies.