Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Dombrovskis: Populismu Eiropā veicina lēnais ekonomikas pieaugums

© F64

Populismu Eiropā veicina lēnais ekonomikas pieaugums, šodien diskusijā "Eirozona kā kodols Eiropas Savienībai: Latvijas iespējas un ierobežojumi" sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs Dombrovskim jautāja, vai Eiropas Savienības (ES) struktūras analizē patlaban Eiropā novērojamā populisma cēloņus un kāpēc cilvēki atbalsta populistus.

EK viceprezidents norādīja, ka ES līmenī šie procesi tiek vērtēti. "Patlaban ES aizvien ir pēckrīzes periodā. ES ir izgājusi cauri dziļai ekonomiskai krīzei, un daudzi pasākumi krīzes pārvarēšanai nebija populāri. Patlaban ES ekonomika aug, bet tas notiek pārāk lēni, un daudzi iedzīvotāji to nesajūt. Jāsaprot, ka vienmēr ir zināma nobīde starp ekonomikas rādīju uzlabošanos un brīdi, kad iedzīvotāji to reāli sajūt," skaidroja Dombrovskis.

EK viceprezidenta ieskatā populismu Eiropā mazinātu ekonomiskā izaugsme, kas radītu jaunas darbavietas. "Jāpierāda, ka ES valstis, strādājot kopā, var nodrošināt labākus rezultātus nekā 28 valstis atsevišķi," iebilda Dombrovskis.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) piekrita, ka populisms ir viens no iemesliem, kāpēc tiek apšaubīta vienotas Eiropas ideja. Tajā paša laikā ministre norādīja, ka populismam ir vairāki iemesli, no kuriem viens ir lēnais lēmumu pieņemšanas temps ES. "Tas noved pie secinājuma - kāpēc nepieciešama birokrātiska struktūra, kas ilgi runā, nepieņemot lēmumus," piebilda Reizniece-Ozola.