Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Hakeru piektajā publikācijā figurē olimpiskie čempioni un Teodosičs

© f64

Hakeru grupa "Fancy Bears" veikusi piekto publikāciju ar sportistiem, kuri lietojuši aizliegtas vielas, informē Pasaules antidopinga aģentūra (WADA).

Kā jau ziņots, hakeru grupa "Fancy Bears" sākusi publiskot konfidenciālu informāciju, kas iegūta no WADA datu bāzēm. Hakeri publicē par Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ar dopingu pieķertajiem sportistiem (to nedrīkstēja publiskot, jo attiecīgās lietas vēl nav pabeigtas), kā arī par aizliegto vielu lietošanu ar atļauju (pacientu tiesību aizsardzības dēļ to nedrīkstēja publiskot).

"Fancy Bears" jaunākajā publikācijā ietverts 41 sportists no 13 valstīm, tostarp vairāki olimpiskie čempioni - amerikāņu šāvējs Vincents Henkoks, austrāliešu peldētājas Keita Kembela un Medisona Vilsone, britu burātāja Saskija Klārka, dienvdafrikāņu peldētājs Kamerons nav der Burgs, japāņu džudiste Kaori Macumoto, šveiciešu velosportisti Nino Šurters un Fabians Kančelara. Minēts arī slavenais serbu basketbolists Milošs Teodosičs.

WADA paziņojums: "Ļoti nopietni izturamies pret sportistu personisko datu publiskošanu. Esam izveidojuši reaģēšanas komandu - tā sadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm un strādā pie datu bāzu uzlaušanas iespēju nepieļaušanas. Konsultējamies ar kiberdrošības vadošajiem speciālistiem, lai nepieļautu informācijas noplūdes no Antidopinga administrācijas un vadības sistēmas (ADAMS)."

Valsts Sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis atklāja, ka Latvijā gada laikā sportisti saņem apmēram desmit atļaujas lietot aizliegtu vielu. Ja hakeru grupa "Fancy Bears" netiks apturēta, tad droši vien drīzumā nelegāli tiks publiskota arī Latvijas sportistu attiecīgā medicīniskā informācija.

Sekojot publikāciju progresijai, 21. septembrī bija jābūt jauniem uzvārdiem, taču piektā publikācija tika veikta 23. datumā. Kopumā nosaukti jau 107 sportisti. No bijušās PSRS teritorijas valstīm pagaidām nelegāli publicēta informācija tikai par Krievijas boksera dopinga gadījumu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.