Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā pirmajā balsojuma kārtā neievēl jauno Valsts prezidentu

© SCANPIX

Igaunijas elektoru kolēģijai sestdien Tallinā pirmajā balsošanas kārtā nav izdevies ievēlēt jauno Valsts prezidentu.

Visvairāk balsu ieguvuši pie partijām nepiederošais bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss - 83 un bijušais eirokomisārs Sīms Kallass no valdošajā koalīcijā ietilpstošās Reformu partijas - 81, kuri abi vēlāk sestdien sacentīsies otrajā balsošanas kārtā.

Viņiem seko bijusī izglītības ministre Mailisa Repsa no opozīcijā esošās Centra partijas ar 79 balsīm, pie partijām nepiederošā bijusī ārlietu ministre Marina Kaljuranda ar 75 balsīm un opozīcijā esošās Konservatīvās tautas partijas līderis, bijušais vēstnieks Krievijā Marts Helme ar 16 balsīm, kuri no tālākas sacensības izstājušies.

Plkst.16 sāksies balsošanas otrā kārta, kurā Jeksam vai Kallasam uzvarai vajadzīgas vismaz 168 balsis. Elektoru kolēģijā ir 335 locekļi - 234 pašvaldību pārstāvji un 101 parlamenta deputāts. Balsošanai pirmajā kārtā bija reģistrējušies 333 elektoru kolēģijas locekļi.

Ja neviens no kandidātiem neiegūs nepieciešamo balsu skaitu elektoru kolēģijas balsojuma otrajā kārtā, 14 dienu laikā tiks rīkotas prezidenta ārkārtas vēlēšanas parlamentā.

Elektoru kolēģija Igaunijas prezidentu vēlē, jo augusta beigās prezidentu neizdevās ievēlēt parlamentā tāpēc, ka neviens no kandidātiem neieguva tam nepieciešamo divu trešdaļu balsu vairākumu.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī. Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.