Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Klīnika Lielbritānijā izlozēs cilvēka olšūnu

Lielbritānijas mākslīgās apaugļošanas klīnika piedāvā piedalīties loterijā, kuras balva ir cilvēka olšūna – loterijas uzvarētāja varēs izvēlēties šūnas donora rasi, izglītību un citus rādītājus. Šādā veidā klīnika popularizē savu jauno pakalpojumu, ļaujot izvēlēties šūnas pēc to donoru īpašībām.

Londonas Auglības, ginekoloģijas un ģenētikas klīnika Bridge Centre sievietes, kas ir ieinteresētas iegūt mēģenes bērnu, aicina apmeklēt semināru par šiem jautājumiem, un vienai no viņām tiks balva – 13 tūkstoši mārciņu, ko izmantot klīnikas pakalpojumu iegādei. Izvēloties olšūnu, sievietes varēs iegūt detalizētu to donoru raksturojumu, viņu bērnības dienu fotogrāfijas un citu informāciju, kam varētu būt ietekme uz viņu ģenētisko materiālu.

Lielbritānijā olšūnas ir aizliegts pārdot, savukārt donorēm ir jāļauj sevi identificēt un jāparaksta vienošanās, ka bērniem, sasniedzot 18 gadu vecumu, ir atļauts uzmeklēt savu fizisko māti. Šādu ierobežojumu dēļ Lielbritānijā donoru ir maz. Bridge Centre problēmai ir radusi risinājumu – pati procedūra notiek sadarbībā ar līdzīgu uzņēmumu ASV, jo tur nav tik stingru normu kā Lielbritānijā. ASV sievietes savas olšūnas drīkst pārdot un atkarībā no sava profila – izglītības, izcelsmes un citiem faktoriem – par tām var nopelnīt līdz pat 10 tūkstošiem dolāru. Bridge Centre sadarbības partneris Ģenērikas un ārpusdzemdes grūtniecības centrs Fērfaksā Virdžīnijas štatā pieņem 19 līdz 32 gadus vecu sieviešu olšūnas – viņas ir vai nu universitāšu studentes, vai beidzējas, nesmēķē, un viņām nav liekā svara. Tomēr no apmēram pieciem tūkstošiem pieteikumu, ko ASV klīnika mēnesī saņem, divu mēnešu pārbaužu programmai pieņemti tiek tikai apmēram pieci.

"Lielbritānijā aizvien vairāk sieviešu izvēlas alternatīvus grūtniecības veidus, bet valdības politikas dēļ tur ir daudz grūtāk atrast donorus," aģentūrai AFP sacīja Bridge Centre reproduktīvās medicīnas konsultants Maikls Sammerss. Viņš uzsver, ka veids, kā darbojas klīnika, ir likumīgs, jo klīnika interesentiem tikai piedāvā informāciju par mākslīgās apaugļošanas pakalpojumiem.

Reproduktīvās ētikas organizācija Comment on Reproductive Ethics šādu praksi nosoda un uzskata, ka šajā jomā ir sasniegts jauns zemais punkts.