Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā izgaist nepilngadīgie bēgļi

NEPIESKATĪTI. Nepilngadīgie migranti Vācijā var doties, kur sirds vēlas, bet varasiestādes par to uzzina post factum © Reuters

Vācijas varasiestādes atzinušas, ka tām nav zināma gandrīz 9000 nepilngadīgu patvēruma meklētāju atrašanās vieta, lielākoties tie ir bērni un pusaudži, kuri beidzamā pusotra gada laikā ieradušies Vācijā bez vecākiem.

Atšķirībā no bērnu tiesību aizsardzības organizācijām policija uzskata - nav liela pamata bažām, ka šo jauniešu vairākums varētu būt kļuvuši par noziedznieku upuriem. Savukārt Vācijas kanclerei Angelai Merkelei tas netraucē apgalvot, ka ar migrācijas un integrācijas politiku valstī viss ir kārtībā, lai gan šo tēzi sācis apšaubīt pat viņas vietnieks un koalīcijas partneris sociāldemokrātu līderis Zigmārs Gabriels.

Laikraksta Neue Osnabrücker Zeitung rīcībā nonācis Vācijas federālās kriminālpolicijas (BKA) sagatavots ziņojums, kas liecina, ka uz 1. jūliju varasiestādes bija zaudējušas kontaktu ar 8991 nepilngadīgo patvēruma meklētāju, vēsta raidsabiedrības Deutsche Welle interneta mājaslapa. Lielākā daļa jauniešu, kuriem Vācijā nedzīvo tuvi radinieki, ir vecumā no 14 līdz 17 gadiem, bet starp pazudušajiem ir arī 867 bērni, kuri jaunāki par 13 gadiem. Vācijas policija gan uzsver, ka viņi nebūtu jādefinē kā pazuduši, bet gan kā tādi, kas dažādu iemeslu dēļ nevēlas vai nevar kontaktēties ar varasiestādēm. BKA pārstāvji skaidrojuši - pirmkārt, jāņem vērā tas, ka īstais šo nepilngadīgo skaits varētu būt krietni mazāks, - daudzi nepilngadīgie esot reģistrēti vairākās vietās, turklāt, tā kā lielākajai daļai neesot nekādu dokumentu, viņu vārdu un uzvārdu atveide mēdzot būt atšķirīga. Otrkārt, par pazudušiem nebūtu uzskatāmi tie bērni, kurus no migrantu uzturēšanās centriem aizveduši attālāki radinieki vai vecāki, kuri ieradušies Vācijā ar kārtējo migrantu vilni, kā arī tie, kuri paši devušies meklēt savus tuviniekus. «Daļa no viņiem aizceļojuši uz citiem Vācijas reģioniem, bet daļa, iespējams, jau šķērsojuši valsts robežu,» teikuši policijas pārstāvji, uzsverot, ka migranti (gan nepilngadīgie, gan pilngadīgie, gan tie, kuri jau atzīti par bēgļiem, gan tie, kuri tikai gaida sava statusa precizēšanu) par savu pārvietošanos un nodomiem parasti nemēdz informēt varasiestādes.

Interneta ziņu vietne The Local uzsver, ka policijas samērā bezrūpīgā attieksme neliekas pieņemama veselai virknei aktīvistu, sākot ar nevalsts organizāciju Missing Children Europe, turpinot ar Vācijas Nepilngadīgo bez aizbildņiem esošo bēgļu asociāciju (BumF) un beidzot ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (OSCE). Tās visas uzskata, ka nepilngadīgie migranti, kuriem Vācijā nav tuvu radinieku, ir pakļauti riskam, ka viņus savās interesēs izmantos noziedzīgi grupējumi. Bērnus un jauniešus iespējams ekspluatēt, piespiežot vergot vai nodarboties ar prostitūciju, no viņiem var izaudzināt zagļus vai laupītājus, piespiest nodarboties ar ubagošanu un tamlīdzīgi. Parasti kā iedarbīgākais arguments tiekot izmantoti draudi izrēķināties ar dzimtenē palikušajiem vecākiem un apgalvojums, ka nelegālie migranti nav samaksājuši pilnu summu par viņu nogādāšanu Vācijā.

Ziņas par izgaisušajiem bērniem Vācijas medijos parādījās tikai dienu pēc tam, kad kanclere Angela Merkele intervijā televīzijas sabiedrībai ARD kārtējo reizi apgalvoja, ka ieceļotāju uzņemšanas politika ir bijusi pilnīgi pareiza, un lika saprast, ka Eiropas mērogos tā nedarbojas tikai tādēļ, ka spītīgās Austrumeiropas valstis nez kādēļ nevēlas solidarizēties un uzņemt musulmaņu migrantus. Intervijā A. Merkele apgalvoja, ka atšķirībā no pagājušā gada situācija ir ievērojami uzlabojusies, - Federālajā migrācijas un bēgļu lietu pārvaldē (BAMF) ir tūkstošiem jaunu darbinieku, kuri strādā ar iebraucējiem, bet federālā valdība Berlīnē atbalsta vietējās municipalitātes un federālo zemju valdības. Tāpat esot ieviesti stingrāki noteikumi bēgļu statusa saņemšanai, noteikts, ka migrantiem jāmācās vācu valoda un jācenšas integrēties sabiedrībā, klāstījusi kanclere.