Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Dombrovskis : Ja Lielbritānija atstās arī ES iekšējo tirgu, ekonomiskās sekas būs nopietnākas

© Scanpix

Ja Lielbritānija pēc referenduma nolems atstāt Eiropas Savienības (ES) iekšējo tirgu, sekas uz valsts, kā arī ES ekonomiku būs daudz nopietnākas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš norādīja, ka Lielbritānijai šobrīd ir jāpieņem stratēģiski svarīgs lēmums - vai pēc izstāšanās no ES palikt iekšējā tirgū, vai to pamest. Pamešanas gadījumā ekonomiskās sekas būs daudz nopietnākas.

Dombrovskis atzīmēja, ka līdz šim Lielbritānija nav oficiāli paziņojusi par velmi izstāties no ES, turklāt pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas teiktā, tas varētu notikt 2017.gada sākumā.

EK viceprezidents norādīja, ka, ja Lielbritānija vēlēsies palikt ES iekšējā tirgū, tai būs jāpilda visas uzliktās saistības, piemēram, par brīvu darba spēka kustību, finansiālu atbalstu ES, kā arī jārespektē ES normatīvie akti.

Savukārt, ja Lielbritānija nolemj pamest ES iekšējo tirgu, tad abpusēji būs jāstrādā pie brīvās tirdzniecības līguma. Tad, ņemot vērā ka vairs nebūs brīvas preču un kapitāla kustības, ekonomiskās sekas ES un Lielbritānijai būs daudz nopienākas, skaidroja Dombrovskis.

Viņš arī piebilda, ka EK ir veikusi "Brexit" novērtējumu uz ES ekonomiku - tas varētu mazināt ES iekšzemes kopproduktu (IKP) par 0,2-0,4%, savukārt sekas uz Lielbritānijas ekonomiku ir daudz nopietnākas - no 1 līdz pat 2,5%.

EK līdz novembrim plāno veikt precīzāku "Berxit" ietekmes novērtējumu uz katru ES dalībvalsti.