Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Uzzini, kādas summas šovasar ieripojušas slavenu krievu maciņos

© Scanpix

Šā gada jūlijā Jūrmalā norisinājās daudz aprunātais «Laimas Vaikules mūzikas festivāls», kurā pulcējās paliels lielās kaimiņzemes Krievijas, kā arī latviešu publikas iecienīto estrādes darboņu pulks.

Augusta nogalē Dzintaru koncertzālē viens pēc otra latviešu publiku priecēs Dima Bilans un Kristīne Orbakaite. Savukārt no 3. līdz 9. septembrim Sočos gaidāms ne mazāk skandalozais no Latvijas «aizdzītais» pompozākais un slavenākais krievu estrādes un popmūzikas forums «Jaunais vilnis», kur līdzās krievu estrādes zvaigznēm uzstāsies arī tādas pasaules līmeņa slavenības kā Stings, Anna Netrebko un Rikijs Mārtins. Tādējādi, noslēdzot mākslinieku vasaras koncertsezonu, kas ir aktīvākais un ražīgākais peļņas gūšanas laiks, »Vakara Ziņas« aplūko, kuras no krievu estrādes zvaigznēm šovasar ir mazāk atpūtušās un vairāk strādājušas, kā arī kuri no māksliniekiem ir bijuši vispieprasītākie pludmales kūrortu ballītēs.

Topā koncerti kūrortpilsētās

Vasaras sezonā visatsaucīgākā un dāsnākā publika krievu estrādes māksliniekus gaida tieši kūrortpilsētās - Sočos, Krimā, Jaltā, arī Latvijas Jūrmalā. Iemīļotā skatuves mākslinieka koncerta apmeklējums atpūtniekiem ir jāieraksta atvaļinājuma budžetā līdzās dzīvošanas, ēšanas, ekskursiju, peldēšanas apģērbu un aksesuāru izmaksām. Tāpēc šosezon daudziem nācās rūpīgāk pētīt mākslinieku koncertu piedāvājumu, kas savukārt ietekmēja mākslinieku peļņu. Turklāt šovasar esot krietni sadārdzinājušās arī biļešu cenas, jo koncertu norises vietu, zāļu un telpu īpašnieki paaugstinājuši īres un reklāmas izmaksas, kas nereti pat pārsniedz mākslinieka honorāru. «Īpaši cenas pacēlušās Sočos, un pašiem māksliniekiem vasaras sezonā nācās samazināt koncertu skaitu, rūpīgi plānot vienīgos koncertus un arī iespēju nopelnīt. Situāciju laboja Krima, kur šogad bija novērojams liels tūristu un atpūtnieku pieplūdums, kas naudu izklaidēm nežēlo, kā arī divkārtīgi pieaudzis mākslinieku koncertu skaits. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, kad labu naudu nopelnīt izdevās uz vienas rokas pirkstiem skaitāmiem māksliniekiem, šī vasara bijusi daudz veiksmīgāka,» sezonas viesmākslinieku un koncertu tirgus tendences krievu medijiem skaidro vieskoncertu organizators Igors Kovaļovs.

Veca mīlestība nerūs

Paradoksāli, lai kā arī mainītos Melnās jūras kūrortpilsētu un atpūtas bāžu publika, tā nemainīgi jau vairākus gadus balso par diviem mīluļiem - Filipu Kirkorovu un Grigoriju Ļepsu, raksta «Komsomolskaja Pravda». Kirkorovs slavenajā bērnu nometnē «Arteks» darbojas žūrijas sastāvā bērnu «Jaunajā vilnī», pēc kura norises prezentēja savu jauno šovu «Es». Ar savu programmu viņš jau krustu šķērsu izbraukājis Krievijas pilsētas, turklāt ar milzu panākumiem, un uz gaidāmajiem koncertiem biļetes praktiski jau ir izpārdotas. Piemēram, galvenajā pussalas «Jubilejas» koncertzālē Jaltā palikušas tikai dārgākās biļetes, kuru cena svārstās no 110 līdz 135 eiro. Septembra sākumā Kirkorovs sniegs koncertu «Jaunā viļņa» atklāšanā Sočos, un biļetes cena par sēdvietu pirmajās rindās sasniedz 207 eiro. Droši var teikt, ka šovasar Kirkorovs ir izpārdots, tāpat kā pērnajā sezonā.

Gandrīz visi estrādes mākslinieku koncertu organizētāji Krievijas reģionos atzīst, ka «viesmākslinieku līdera» pozīciju ar Kirkorovu dala arī Grigorijs Ļepss. Viņa galda himna «Рюмка водки» skan katru vakaru no visiem pludmales restorāniem un kafejnīcām, tāpēc mākslinieka koncerti dzīvā izpildījumā izraisa lielu ažiotāžu. Šodien viņš ir gandrīz vienīgais krievu mākslinieks, kurš gadu no gada spēj savākt 2-3 pilnas koncertzāles pēc kārtas vienā un tajā pašā pilsētā, tāpat kā tuvajās ārzemēs. Augusta sākumā Ļepss Krimas pilsētās piedzīvoja izpārdotu koncertu sēriju, bet augusta otrajā pusē Soču Festivālu zālē gaidāmās uzstāšanās jau ir izpārdotas. Dārgākās biļetes uz Ļepsa koncertiem maksā 207 eiro. Arī 27. jūlijā Jūrmalā notikušais Ļepsa koncerts, kurā izskanēja gan viņa populārākie hiti «Я уеду жить в Лондон», «Самый лучший день», «Вьюга», gan jaunākais veikums un muzikāli pārsteigumi, bija pilnībā izpārdots. Turklāt Ļepsa koncertu Dzintaru koncertzālē kuplā pulkā klātienē vēroja Latvijas prominences. Ar mainīgiem panākumiem, tomēr pilnas skatītāju zāles vasarā pulcē arī tādi vecākās paaudzes mākslinieki kā Stass Mihailovs, Irina Alegrova un Sofija Rotaru.

Jāatzīmē, ka šovasar parādījusies grupa mākslinieku, pēc kuriem publika jau bija noilgojusies. Labi izpārdodas biļetes uz solo mākslinieces Lolitas koncertiem, kura sen ar uzstāšanos nav lutinājusi savus fanus. Atkal intereses vilni piedzīvo dziedātāja Jolka un Irina Dubcova, taču sezonas lielākais pārsteigums ir Maša Rasputina ar programmu, kura tā arī saucas - «Esmu atgriezusies».

Pēc Eirovīzijā iegūtās trešās vietas atkal atdzīvojusies kūrortpilsētu publikas un atpūtnieku fanošana par jaunākās paaudzes krievu estrādes mākslinieku Sergeju Lazarevu. Šogad dziedātājs jau trīs reizes ir izbraukājis Melnās jūras piekrasti ar koncertiem, gūstot milzu peļņu. Viņš ir pārspējis iepriekšējās Eirovīzijas otrās vietas ieguvējas Poļinas Gagarinas veiksmes rekordu. Gagarinas uzvaras sezona bija ļoti veiksmīga, taču šogad dziedātāja to vairs nevarēja atkārtot. Iespējams, neveiksme skaidrojama ar faktu, ka viņas repertuārā nav jaunu hitu. Lai nu kā, augusta otrajā pusē paredzētie Gagarinas koncerti netiek aktīvi izpārdoti. Savu finansiālo situāciju šovasar toties ir uzlabojusi ukraiņu dziedātāja un 2008. gada Eirovīzijas dziesmu koncerta uzvarētāja Ani Loraka. Visu gadu ukraiņu mākslinieci zākāja dzimtenē, aizliedzot viņas koncertus vai rīkojot tajos dažādas sabotāžas un skandālus - nacionāli noskaņotā publika nevar piedot dziedātājas «pārdošanos» Krievijai un aktīvo koncertēšanu Krievzemē. Bet Lorakai ir izdevīgas šādas uzstāšanās, jo krievu atpūtnieki atbalstīja mākslinieci ne tikai ar ziedu pušķiem un aplausiem, bet arī naudu.

Populārais dziedātājs un televīzijas šova «Golos» talantu žūrijas pārstāvis Dima Bilans jau ilgu laiku atrodas popularitātes virsotnē un turpina aktīvi koncertēt un pelnīt naudu. Bilans šogad jau trīs reizes pilnībā izpārdotos koncertos ir uzstājies Krimā, 22. augustā kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves, bet septembra sākumā uzstāsies Sočos. Skaitīt viņa šīs vasaras ienākumus vēl ir pāragri, bet koncertu organizatoru prognozes ir labu labās, jo biļetes uz viņa gaidāmajiem koncertiem tiek izpārdotas ātri.

Ienesīgie šansoni un humors

Galvenais vasaras konkurents popmūzikas koncertiem ir šansoni, kuri ir sevišķi populāri dažādos atpūtas un pludmaļu kūrortos kā neatņemama vakara izklaižu daļa. Sadaļā «liriskais šansons» uzvarētājs jau kuro gadu ir Stass Mihailovs. Lielākoties viņa koncerti ir izpārdoti Sočos - dzimtajā pilsētā, kur viņu zina un mīl, neraugoties uz to, ka biļešu cenas VIP vietās maksā pat 415 eiro. Taču ārpus Soču robežām dziedātāja popularitāte ir ievērojami kritusies, lai gan mākslinieks ir mainījis koncertu koncepciju un norises vietu, dodot priekšroku teātra zālēm, nevis koncertlaukumiem, kā arī samazinājis uzstāšanās honorāru līdz pat 21 000 eiro. Krimā viņa koncerti noritēja ar mainīgu popularitāti, un visas vasaras gaitā dziedātājs nopelnīja diezgan labi.

Šī vasara peļņas ziņā sevišķi ražīga bija krievu šansona leģendas Mihaila Kruga atraitnei Irinai, kura gada laikā laidusi klajā vairākus hitus un koncertē jau kā patstāvīga dziesminiece. Populārāka par viņu ir tikai maģiskās balss īpašniece un par «jauno Pugačovu» dēvētā Jeļena Vaenga. Neraugoties uz to, ka šogad kūrortos Vaenga uzstāšanās laiku izvēlējās ne visai veiksmīgi, proti, vasaras sākumu, viņas daiļradi ciena ne tikai visā plašajā Krievijā, bet arī tālu aiz tās robežām. Humors un satīra ir vēl viens atpūtnieku iecienīts izklaides pasākumu veids. Lielus ienākumus viesturnejās gūst atsevišķas KVN komandas un «Comedy Club» TV programmas pārstāvji. Visveiksmīgāk lielus kases ienākumus izdodas gūt «Comedy Woman» komandai, jo meiteņu darbspējas ir tik milzīgas, ka viena uzstāšanās seko otrai un tādējādi arī aug kases ienākumi. «Comedy Woman» ar jubilejas koncertu «10 gadi augstpapēžu kurpēs» 25. novembrī viesosies «Arēnā Rīga».

Nemainīgi pilnībā izpārdotās koncertzālēs uzstājas arī leģendārie komiķi Mihails Zadornovs, Jevgēņijs Petrosjans un Mihails Žvaņeckis.

Rokenrols pret repu

Lielākie Krievijas mākslinieku vieskoncertu organizatori medijiem atklāj, ka šovasar iezīmējušās gaumes izmaiņas publikā, kurā popmūzika nav sevišķi iecienīta. Agrāk tās iecienītākie mākslinieki bija rokeri, bet tagad lielāko naudas kumosu cenšas pārtvert reperi. Protams, tādi monstri kā grupa «Ленинград» ir ārpus konkurences, jo uz viņu koncertiem atrast lieku biļeti ir problēma. Grupa «Би2» šosezon, tāpat kā iepriekš, piedāvā izsmalcinātos koncertus savai intelektuālajai publikai ar labiem ienākumiem, un tie vienmēr ir veiksmīgi izpārdoti gan Krievijā, gan Baltijas valstīs. Stabili piepildītas zāles vienmēr ir Vjačeslavam Butusovam un grupai «Сплин», Gļebam Samoilovam un «The Matrixx», grupai «Звери», «Машина времени», «Ночные cнайперы» un «ДДТ». Aktīvi koncertē Diāna Arbeņina, bet visiem iepriekšminētajiem pa pēdām seko jaunā hiphopa paaudze. Reperim Basta jau otro gadu ir izpārdotas koncertu sērijas nevis klubos, bet tieši pludmaļu koncertos un vasaras arēnās. Vairāku tūkstošu skatītāju pilnas zāles pulcē arī izpildītāji Jegors Krids, kas savu kaprīžu dēļ var aizkavēt koncertu pat par vairākām stundām, tomēr publika viņu ir gatava gaidīt, jo par koncertu ir samaksāta naudas summa, kas līdzinās par ārzemju viesmākslinieka šovu iztērētajam.

***

Krievu estrādes spīdekļu honorārs par vienu koncertu

Alla Pugačova

(uzstāšanās) ~ 26 - 44 000 €

Grigorijs Ļepss

~ 26 - 41 000 €

Kristīne Orbakaite

~ 35 - 41 000 €

Poļina Gagarina

18 000 €

Jeļena Vaenga

13 000 €

Ani Loraka

8000 - 19 000 €

Filips Kirkorovs

41 000 €

Irina Alegrova

26 000 €

Sofija Rotaru

41 000 €

Sergejs Lazarevs

11 000 €

Valērijs Ļeontjevs

9700 eiro

Dima Bilans

9700 €

***

Krievu estrādes spīdekļu honorārs par vienu koncertu

Stass Mihailovs - 20 000 eiro

Basta - 18 000 eiro

«Stand-up» jeb humora šovs «Comedy Woman» - 22 000 eiro

Jolka - 13 000 eiro

Jegors Krids - 11 000 eiro

Irina Kruga - 9700 eiro

Valērija - 9700 eiro

Grupa «Би-2» - 9000 - 9700 eiro