Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vēstniece: "Brexit" radījis neskaidrības par ekonomiskās sadarbības nākotnes perspektīvām

© Scanpix

Galvenie iemesli, kāpēc britu vēlētāju vairākums nobalsoja par "Brexit", varētu būt vēršanās pret imigrāciju un maksājumiem Eiropas Savienības (ES) budžetā, šādu viedokli šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda jaunā Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Katram, kam bija kāda neapmierinātība, šis bija labs iemesls to izpaust referendumā, izteicās diplomāte, kura pieļāva, ka referenduma iznākumā svarīgs bija imigrācijas aspekts, tostarp tā bija vēršanās arī pret mūsu viesstrādniekiem, savukārt britu dzeltenā prese jau gadiem aģitējusi pret ES, šim mērķim izmantojot britu lielos maksājumus ES budžetā, bet nerakstot par ieguvumiem no dalības vienotajā tirgū.

Pēc "Brexit" sajūtas nebija patīkamas, piebilda Braže.

Braže stāstīja, ka prioritātes visām Latvijas vēstniecībām pamatā ir vienotas - drošības stiprināšana, tautsaimniecības veicināšana un attiecību uzturēšana ar diasporu. Drošības jomā Lielbritnāija ir viens no svarīgākajiem Latvijas partneriem, jo no britiem mēs pērkam daļu militārās tehnika, atzīmēja Braže.

Kā uzsvēra diplomāte, arī saites ekonomikā ir ļoti svarīgas. Latvijas uzņēmējiem ir ļoti liela interese par ekonomisko saišu stiprināšanu, kas jau pašlaik ir ļoti aktīvas, sacīja Braže.

Vēstniece atzina, ka "Brexit" ir radījis zināmas neskaidrības par ekonomiskās sadarbības nākotnes perspektīvām. Pirmkārt, mazinoties mārciņas kursam, eksportēt uz Lielbritāniju kļūst dārgāk. Tāpat arvien aktuālāks kļūst jautājums, kāda būs Lielbritānijas kopējā ekonomikas attīstība pēc "Brexit".

Savukārt kādi būs "Brexit" nosacījumi, tas vēl esot pāragrs jautājums. Viņiem vajag laiku, lai saprastu, kā veikt izstāšanos, sacīja Braže, kura kopumā nevēlējās komentēt britu valdības lēmumu šogad vēl nesākt izstāšanās sarunas.

Braže uzsvēra, ka pašreizējo viesstrādnieku statuss Lielbritānijā pēc referenduma nav mainījies, savukārt aizskaroša attieksme un diskriminācija pret cittautiešiem, viņasprāt, nav masveidīga, tomēr, ja nu šādi gadījumi tiek piedzīvoti, par tiem var ziņot vēstniecībai.