Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Krievu sportisti piedalīsies Rio spēlēs, bet – ne visi

© SCANPIX

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomiteja vakar tomēr nav riskējusi aizliegt visiem dopinga skandālos iesaistītās Krievijas sportistiem piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tā vietā uzticot lēmumu par konkrētiem sportistiem pieņemt katra sporta veida federācijai.

Tajā pašā laikā piedalīties spēlēs aizliegts tiem Krievijas sportistiem, kuri kādreiz jau pieķerti dopinga lietošanā, un tas nozīmē, ka olimpiāde ies secen arī vieglatlētei Jūlijai Stepanovai, kuras atklāsmes iekustināja dopinga skandāla lavīnu.

«Mēs esam ļoti pateicīgi par šādu lēmumu,» preses konferencē Maskavā paziņoja Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko, kurš, tāpat kā viņa kolēģi, saskaņā ar SOK izpildkomitejas lēmumu spēlēm netiks akreditēts. Gandarījumu paudušas arī citas Krievijas amatpersonas un mediji, un tas arī ir saprotams, jo vēl vakarrīt varbūtība, ka no Rio spēlēm tiks diskvalificēta pilnīgi visa Krievijas izlase, tika vērtēta kā samērā augsta, un Krievijas televīzijas kanāli, kuriem ir tiesības translēt sacensības, jau atzina, ka sākot domāt, ko rādīt olimpiādes vietā, ja tajā nepiedalīsies Krievijas sportisti. Pesimisma pamatā bija pagājušonedēļ publiskotais neatkarīgā izmeklētāja Ričarda Maklarena ziņojums, no kura izrietēja, ka Krievijā pastāvējusi valsts atbalstīta dopinga lietošanas programma, kas vainīgajiem sportistiem ļāvusi izvairīties no atbildības. Lai gan šis ziņojums attiecās uz ziemas sporta veidiem un Soču olimpiādi, nebija liela pamata uzskatīt, ka vasaras sporta veidos situācija varētu būt atšķirīga. Savukārt ceturtdien Sporta arbitrāžas tiesa noraidīja Krievijas vieglatlētu apelāciju par Starptautiskās vieglatlētikas federācijas (IAAF) piespriesto diskvalifikāciju no Rio spēlēm, faktiski radot precedentu - tiesa atzina, ka ārkārtas situācijās kolektīvā atbildība ir piemērojama, un pat tiem sportistiem, kuri nekad nav pieķerti dopinga lietošanā, nākas ciest vien tāpēc, ka viņi pārstāv valsti, kur dopinga izmantošana pārvērsta par sistēmu un tiek atbalstīta teju vai pašā augstākajā līmenī.

Principā šis spriedums deva iespēju analoģisku lēmumu pieņemt SOK izpildkomitejai, tomēr tā izvēlējās novelt atbildību uz attiecīgo sporta veidu federācijām. Līdz ar to pašlaik droši skaidrs ir vien tas, ka Rio spēlēs nepiedalīsies Krievijas vieglatlētikas izlase, atskaitot jau vairākus gadus ASV dzīvojošo tāllēcēju Darju Kļišinu. Pārējās federācijas savus lēmumus pieņems tuvāko dienu laikā, taču, ja atskaita Starptautisko svarcelšanas federāciju (IWF), kas iepriekš bija draudējusi ar diskvalifikāciju visai Krievijas izlasei, citām federācijām, šķiet, principiālu iebildumu pret Krievijas sportistu līdzdalību olimpiādē nav, bet dažas, piemēram, Starptautiskā volejbola federācija (FIVB), paudušas Krievijai atklātu atbalstu. Bijušais Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) vadītājs Diks Paunds intervijā CNN paudis pārliecību, ka neviena federācija Krievijas izlasi no dalības olimpiādē neatstādinās un sankcijas tiks vērstas vien pret tiem sportistiem, kuri iepriekš jau bijuši diskvalificēti par dopinga lietošanu -Krievijas mediji norāda, ka peldēšanas izlasei, piemēram, nāksies iztikt bez Jūlijas Jefimovas, uz Rio, visticamāk, nedosies vēl vairāki sportisti.

Tomēr, kā norāda interneta ziņu vietne Gazeta.ru, no Krievijas skatu punkta «tas ir labs un ne pārāk bargs kompromiss». SOK gan uzsvērusi, ka visiem Krievijas izlases dalībniekiem tiks pievērsta īpaša uzmanība un sportistus vēl pirms olimpiskajām spēlēm gaida nopietnas dopinga pārbaudes. Viens no priekšnosacījumiem, lai Krievija būtu pārstāvēta Rio, bija SOK dotais solījums pilnībā reformēt Krievijas antidopinga sistēmu, tomēr šķiet dīvaini, ka šo solījumu devis cilvēks, kurš ir tieši atbildīgs par līdzšinējām mahinācijām - sporta ministrs V. Mutko.