Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Minhenes slaktiņā vainojams psihiski nelīdzsvarots jaunietis

© SCANPIX

Slepkava, kurš piektdienas vakarā Minhenes tirdzniecības centra tuvumā nogalināja deviņus cilvēkus un ievainoja 27, bet pēc tam nošāvās, bijis psihiski nelīdzsvarots jaunietis.

Šāvēja rīcības motīvi, visticamāk, ir bijuši tādi paši kā daudzajiem ASV skolu un universitāšu šāvējiem - aizvainojums uz visu pasauli un vēlme sevi apliecināt. Tā liecina policijas rīcībā esošie sākotnēji izmeklēšanas dati.

Piektdienas vakarā Minhenes tirdzniecības centra Olympia apkaime atgādināja karadarbības zonu - no lielveikala puses skanēja šāvienu troksnis, ēku pameta pārbijušies cilvēki, bet pilsētā izplatījās runas par teroristu grupējuma Islāma valsts koordinētu uzbrukumu. Tomēr pēc traģēdijas, kad policijas ievainotais šāvējs jau bija izdarījis pašnāvību, kļuva skaidrs, ka bažas par teroristu uzbrukumu bijušas nepamatotas. 18 gadus vecais uzbrucējs, kuru mediji identificējuši kā Dāvidu Alī Sonbolī, bijis ar vardarbīgām videospēlēm un grāmatām par slepkavām maniakiem apsēsts jaunietis.

Vairāki Vācijas mediji vērsuši uzmanību uz to, ka D. A. Sonbolī savu uzbrukumu sarīkojis dienā, kad apritēja tieši pieci gadi kopš Andersa Bēringa Breivīka sarīkotās asinspirts Oslo un tās apkaimē, kas prasīja 77 cilvēku dzīvības. Iespējams, ka D. A. Sonbolī patiešām uzskatījis A. Bēringu Breivīku par savu varoni, taču DPA norāda, ka gluži tāpat viņš apjūsmojis 17 gadus veco vācu puisi, kurš 2009. gadā pie savas skolas Štutgartē nošāva 15 cilvēkus. Atšķirībā no A. Bēringa Breivīka, kurš slepkavoja ideoloģisku motīvu vadīts, D. A. Sonbolī galvenā vēlme, šķiet, bijusi nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku, turklāt par galvenajiem mērķiem viņš izvēlējies vienaudžus - septiņi no bojāgājušajiem ir pusaudži. Policijas rīcībā ir informācija, ka uzbrucējs uzlauzis savas klasesbiedrenes Facebook kontu, lai caur to izplatītu viltus ziņu par gaidāmajām lielajām atlaidēm pie tirdzniecības centra esošajā McDonald’s ēstuvē. Vakar Minhenes policija gan ziņoja, ka D. A. Sonbolī uzbrukumu gatavojis aptuveni gadu, bet neesot to vērsis pret kādiem konkrētiem pāridarītājiem, piemēram, starp uzbrukuma upuriem neesot neviena viņa klasesbiedra. Vācu mediji ziņo, ka D. A. Sonbolī, kurš dzimis Vācijā ieceļojušu irāņu šiītu ģimenē, iespējams, esot pārgājis kristietībā, par ko liecinot viņa pirmais vārds. Vajāšanas laikā viņš kādam vīrietim, kurš stāvējis uz balkona un norādījis policistiem bēgļa atrašanās vietu, esot kliedzis, ka ir vācietis.

Policijai jau izdevies noskaidrot, ka pistoli Glock un aptuveni 300 patronu D. A. Sonbolī iegādājies internetā.