Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ceļotājiem stingri iesaka neapmeklēt Dienvidsudānu

© Scanpix

Kopš 7. un 8.jūlijā notikušajām sadursmēm starp valdības un opozīcijas spēkiem drošības situācija Džūbā strauji pasliktinājusies - notikuši vairāki incidenti un apšaudes, cīņas un vardarbīgi noziegumi joprojām turpinās, tādēļ Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) ceļotājiem stingri iesaka neapmeklēt Dienvidsudānu.

Kā liecina ĀM mājaslapā publicētā informācija, situācija Dienvidsudānā ir saasināta kopš valsts neatkarības iegūšanas 2011.gada 9.jūlijā, kad Dienvidsudāna atdalījās no Sudānas.

Abu valstu starpā joprojām pastāv domstarpības, īpaši robežu demarkācijas jautājumā, līdz ar to īpaši bīstama situācija ir tieši pierobežas reģionos. Kopš 2013.gada nogales valstī norisinās iekšpolitiskā krīze, un drošības situācija ir kritiska visā valsts teritorijā.

Tā kā valstī nav Latvijas pārstāvniecības, tautiešiem konsulāro palīdzību iespējams saņemt citu Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībās, taču, ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju, ministrija arī atgādina, ka iespēja sniegt konsulāro palīdzību ir ierobežota.

Ārkārtas situācijā ministrija aicina nekavējoties sazināties ar ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26 33 77 11 vai e-pastu ''palidziba@mfa.gov.lv''.

Jau ziņots, ka Apvienotās Nācijas paziņojušas, ka evakuēs visus mazāk svarīgos darbiniekus no Dienvidsudānas, kur uzliesmojusi vardarbība, iepriekš paziņojis ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna preses pārstāvis Stefans Dužariks.

Dienvidsudānas galvaspilsētā nesen sākās smagas kaujas, kur pāris stundu laikā tika nogalināti aptuveni 300 cilvēki.