Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Par pasaules kviešu eksporta līderi kļūs Krievija

© Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Kviešu eksports Krievijā 2016/2017.gada sezonā, visticamāk, pieaugs par 10%, līdz ar to šī valsts pasaules kviešu līdera pozīcijā nomainīs līdzšinējo rekordisti - ASV, liecina aģentūras "Bloomberg" aptaujāto analītiķu vērtējums.

Pēc ekspertu prognozēm, kviešu eksports Krievijā 2016/2017.gada sezonā var sasniegt 27,5 miljonus tonnu, salīdzinājumā ar 24,6 miljoniem tonnu 2015/2016.gada sezonā, līdz ar to Krievijai izdevies apsteigt līdzšinējo līderi ASV, kas eksporta tirgum sezonā piedāvājusi 21,14 miljonus tonnu kviešu. Pasaulē lielākās kviešu importētājas - Ēģiptes - rīkotajos iepirkumos no šogad jau iepirktajiem 480 000 tonnu kviešu 240 000 tonnu izrādījās Krievijas izcelsmes.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" datiem, arī ASV Lauksaimniecības ministrija jūlija atskaitē prognozē, ka jaunajā sezonā Krievija kļūšot par vadošo kviešu eksportētājvalsti pasaulē. Vienlaikus tiek norādīts arī uz cenu kritumu. Pavasarī lauksaimnieki Krievijā apsēja ar kviešiem lielākas platības nekā tika gaidīts, tāpēc cenas kviešiem samazinājušās līdz zemākajam līmenim kopš 2009.gada. Pēc Krievijas agrārā tirgus konjunktūras institūta datiem, kviešu cenas Krievijā jūlija vidū samazinājās par 4%, sasniedzot minimumu par tonnu - 165 ASV dolārus, turklāt vēl pievilcīgākas piegādes no Krievijas padara zemais rubļa kurss.

Tāpat tiek prognozēts, ka, pateicoties minētajiem faktoriem, Krievija var atņemt zināmas tirgus daļas franču, rumāņu un ukraiņu piegādātājiem. Tiek norādīts, ka šogad Ukrainā gaidāms kviešu ražas kritums sausuma dēļ, savukārt Francijā - lielākajā graudu ražotājvalstī Eiropas Savienībā - kviešu kvalitāte samazināsies plūdu dēļ. Jaunākie biržu dati liecina, ka Francija šogad var zaudēt 25% no iepriekšējās sezonas rekorda - 41 miljona tonnu kviešu.

ASV jau 2016.gada februārī paredzēja Krievijai līdera pozīciju kviešu eksportā. Savukārt aprīļa beigās Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs paziņoja par to, ka Krievija ir kļuvusi par vadošo kviešu eksportētājvalsti pasaulē, apsteidzot ASV un Kanādu.

Tikmēr Latvijā iepriekšējā sezonā no rekordlielās graudu ražas - trim miljoniem tonnu - eksportēti 1 792 000 tonnu kviešu, kā arī kviešu un rudzu maisījuma, kas ir par 30,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Rudzu eksports palielinājies par 45 000 tonnu jeb 68,8% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Savukārt graudu vidējā iepirkuma cena 2015.gadā bija zemākā pēdējo piecu gadu laikā - 143,43 eiro par tonnu. Šogad kulšanas darbi sākās jau jūlija vidū, savukārt ražas dabas kaprīžu dēļ solās būt vidējas.