Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

EP aicina Lielbritāniju nekavējoties īstenot izstāšanās procedūru no ES

© SCANPIX

Lielbritānijai pilnībā jāievēro un nekavējoties jāīsteno iedzīvotāju vairākuma izteiktā griba, oficiāli izstājoties no Eiropas Savienības (ES), pirms runāt par jaunām attiecībām ar ES, tā ārkārtas plenārsesijā pieņemtā rezolūcijā norādījuši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā liecina EP paziņojums, deputāti arī uzsver, ka steidzami vajadzīga dziļa ES reforma, lai veidotu ES, kas saviem iedzīvotājiem spēj sniegt to, ko viņi vēlas.

Pēc EP politisko grupu vadītāju debatēm ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru un Nīderlandes prezidentūras pārstāvi Žanīni Henisu-Plashārti EP otrdien pieņēma rezolūciju par "lēmumu izstāties no ES, ar ko noslēdzās Lielbritānijas referendums". Tekstu deputāti apstiprināja ar 395 balsīm par, 200 pret un 71 atturoties.

EP aicina Lielbritānijas valdību ievērot cilvēku demokrātiski pieņemto lēmumu, sākot nekavējoties īstenot izstāšanās procedūru, proti, īstenojot līguma par ES 50.pantu, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt izstāšanās sarunas.

Lai "novērstu nenoteiktību", kas nelabvēlīgi ietekmē visus, un aizsargātu ES integritāti, Lielbritānijas premjerministram ir jāpaziņo referenduma rezultāti jau Eiropadomes šī gada 28.-29.jūnija sanāksmē, lai varētu pēc iespējas ātrāk sākt izstāšanās procedūru un sarunas, mudina EP.

Kā ziņots, Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku, liecina paziņotie galīgie rezultāti. Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informēja šīs valsts vēlēšanu komisija.

Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilns 1,3 miljoni.