Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Noteiktās sankcijas pret Krieviju nav mainījušas Putina uzvedību

© SCANPIX

Lai arī pret Krieviju noteiktās sankcijas ir atstājušas zināmu ietekmi uz valsts ekonomiku, tās nav mainījušas Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvedību, intervijā aģentūrai LETA un izdevumam "Defence Matters" norādīja bijušais ASV vēstnieks NATO un Arizonas štata universitātes Makeina Starptautiskās līderības institūta izpilddirektors Kurts Volkers.

Bijušais vēstnieks skaidroja, ka sankcijām ir zināma ietekme arī uz Putina tuvāko cilvēku loku, taču tās kopumā nav mainījušas Krievijas politiku.

"Sankcijas, iespējams, būtu nepieciešams pastiprināt, par spīti runām, ka tās varētu pakāpeniski atcelt," sacīja Volkers.

LETA jau vēstīja, ka vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis ir izteikušas vēlmi gada otrajā pusē rīkot diskusiju par turpmāko attiecību taktiku ar Krieviju, neatsakoties no saviem principiem.

Lai arī atsevišķu ES valstu pārstāvji publiski pauduši kritisku attieksmi pret sankcijām, dažādu divpusējo tikšanos laikā vienmēr tiekot pausta vienprātība par to pagarināšanu, tomēr tālākas diskusijas nepieciešamas, aģentūrai LETA stāstīja avoti diplomātiskajā dienestā.

Tam par iemeslu ir Minskas vienošanās gausā izpilde, līdz ar to vairākas valstis līdz šim paudušas vēlmi diskutēt par tālāku iespējamo situāciju. Šāda veida diskusijas par turpmākajām ES attiecībām ar Krieviju varētu norisināties jau rudenī, visticamāk, oktobrī.

"Krievijas diplomātija un mašinērija pietiekami rafinēti izmantojušas dažādu valstu politiskās dzīves īpatnības. Līdz ar to nedaudz pieaug to valstu skaits, kuras saka - varbūt nepieciešams pārskatīt ES taktiku, neatsakoties no mūsu principiem?" turpināja avots.

Jau ziņots, ka Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.