Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas bankas iestādi no Londonas, iespējams, pārcels uz Parīzi vai Frankfurti

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) gatavojas no Londonas uz citu pilsētu blokā pārcelt Eiropas Banku iestādi pēc tam, kad Lielbritānijas vēlētāji referendumā atbalstīja valsts izstāšanos no bloka, atsaucoties uz anonīmiem avotiem vēstīja ziņu aģentūra "Reuters", norādot, ka sacensībā par jauno regulatora mājvietu līderes ir Parīze un Frankfurte.

Eiropas Banku iestādē Londonā ir 159 darbinieki, kas nodarbojas ar banku sektora noteikumu izstrādi un koordināciju visā blokā. Viņu pārcelšana uz citu ES pilsētu gaidāma "tuvākajā laikā", "Reuters" atklājušas divas ES amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Lielbritānijas pārstāvis Eiropas Komisijā (EK) Džonatans Hils sestdien paziņoja, ka atkāpsies no amata, un viņa pienākumi tiks uzticēti EK viceprezidentam Valdim Dombrovskim, kas, ka norāda "Reuters", apliecina, ka Londonas finanšu centrs, visticamāk, tiks izslēgts no ES finanšu regulējuma un iespējams arī no Eiropas kapitāla tirgiem, kas gan būs atkarīgs no Lielbritānijas izstāšanās no ES noteikumiem.

"Reuters" norādīja, ka Hils bija apliecinājums daudzu valūtu ES finanšu sistēmai, bet Dombrovskis ir dēvējams par "Misteru Eiro" un ir kaislīgs vienotās valūtas aizstāvis, kas vēl vairāk varētu samazināt Londonas nozīmi ES finanšu sistēmā.

Lai gan tie, kas atbalstīja Lielbritānijas izstāšanos no ES, kampaņā apgalvoja, ka finanšu sektors uzplauktu bez ES regulējuma, daži no lielākajiem sektora uzņēmumiem, piemēram, "JPMorgan", jau meklē jaunas bāzes vietas Eiropā saviem brokeriem, baņķieriem un finanšu licencēm.

Visas ES institūcijas ir bāzētas bloka dalībvalstīs. Eiropas Banku iestādes vadītāja Andrea Enrija jau pirms ceturtdien notikušā referenduma Lielbritānijā norādīja, ka 2011.gadā dibinātā institūcija tiks pārcelta uz citu vietu, ja Lielbritānijas iedzīvotāji nobalsos par izstāšanos no bloka.

Iestādes preses pārstāve svētdien apliecināja, ka ES izlems par tās pārvietošanu, bet pagaidām darbs turpinās Londonā.

Lielbritānijas finanšu sektors, kurā strādā 2,2 miljoni cilvēku, tostarp 90% ASV investīciju banku darbinieku Eiropā un 78% pārējo ES dalībvalstu kapitāla tirgu darbinieku, ir pievilcīgs citām bloka zemēm. Piemēram, Īrija piektdien paziņoja, ka sazinās ar kompānijām, kas apsver pārcelšanos no Lielbritānijas.

Eiropas Banku iestādes jaunā mājvieta varētu atrasties kādā no abiem lielākajiem finanšu centriem kontinentā Parīzē vai Frankfurtē. Arī Itālijas finanšu galvaspilsēta Milāna ir paudusi gatavību to uzņemt.