Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc referenduma "Moody's" samazina Lielbritānijas kredītreitinga prognozi

© Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" piektdien līdz negatīvai pazemināja Lielbritānijas reitinga "Aa1" prognozi pēc tam, kad Lielbritānijas vēlētāji referendumā atbalstīja valsts aiziešanu no Eiropas Savienības (ES).

Lēmumu aģentūra pamatoja ar to, ka iespējamā Lielbritānijas aiziešana no bloka varētu kaitēt tās ekonomikas iespējām.

Lai gan Lielbritānijai saglabāts augstais "Aa1" reitings, "Moody's" norādīja, ka pēc ceturtdien notikušā referenduma sagaida Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes tempa palēninājumu, grūtāku ekonomikas politikas lēmumu pieņemšanu un vājākas valsts finanses laikā, kad notiks izstāšanās sarunas.

""Moody's" sagaida, ka vairākus gadus, kuru laikā Lielbritānijai būs no jauna jāvienojas par tirdzniecības attiecībām ar ES, būs paaugstināta neskaidrība, uzticības zudums un zemāks tēriņu un investīciju līmenis, kā rezultātā palēnināsies izaugsme," norādīts kredītreitingu aģentūras paziņojumā.

"Ilgākā termiņā, ja Lielbritānija nespēs nodrošināt labvēlīgu alternatīvu tirdzniecības attiecībām ar ES un citām valstīm, Lielbritānijas izaugsmes iespējas būs krietni vājākas nekā tiek prognozēts pašlaik," brīdināja "Moody's".

"Moody's" sagaida, ka laikā, kamēr turpināsies sarunas ar ES par to, kādas būs pušu turpmākās politiskās, ekonomikas un tirdzniecības attiecības, Lielbritānijā tiks atlikti daudzi lēmumi par investīcijām un izdevumiem.

Pašlaik tirdzniecība starp Lielbritāniju un ES ir pilnīgi brīva, tādēļ lēmumiem par tālākām attiecībām ir liela nozīme.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra arī norādīja, ka valdības maiņa pēc premjera Deivida Kamerona demisijas radīs neskaidrību par Lielbritānijas tālāko finanšu disciplīnu.

Tiek norādīts, ka Lielbritānijas ietaupījums no tā, ka nebūs jāveic iemaksas ES budžetā, nekompensēs mazākas ekonomikas izaugsmes negatīvo ietekmi.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 51,9% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48,1% - par palikšanu blokā.

Kamerons piektdien paziņoja, ka līdz viņa vadītās Konservatīvo partijas konferencei oktobrī atstās premjera amatu, un ka sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES jāvada jaunai valdībai.