Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kremlis cer uz labām attiecībām ar Londonu

© SCANPIX

Kremlis piektdien pauda cerību, ka Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) nesabojās abu valstu attiecībās, kā arī uzsvēra, ka spēcīga un paredzama ES ir Krievijas interesēs.

Krievijas prezidents Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteica cerību, ka referenduma iznākuma dēļ Krievijas un Lielbritānijas divpusējās attiecības necietīs.

"Mums ir ļoti sarežģīta vēsture (...) divpusējās attiecībās. Mēs nevaram vienmēr teikt, ka mūsu britu partneri ir gatavi komunicēt un sadarboties," Peskovs paziņoja žurnālistiem.

"Mēs ceram, ka jaunajā realitātē virsroku gūs izpratne par nepieciešamību veidot labas attiecības," viņš piebilda.

Lielbritānijas attiecības ar Krieviju pēdējā laikā nav bijušas labas, īpaši tās pasliktinājās pēc tam, kad Londonā 2006.gadā ar radioaktīvo poloniju tika noindēts Kremļa kritiķis Aleksandra Ļitviņenko.

Putins britu referenduma rezultātu vēl nav komentējis.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka referenduma rezultāts "norāda uz nopietnām pretrunām Eiropas Savienībā.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins pauda viedokli, ka bez Lielbritānijas ES būs grūtāk saglabāt pret Krieviju noteiktās sankcijas.

"Bez Lielbritānijas neviens tik stipri necīnīsies par ES sankcijām pret mums," viņš rakstīja mikroblogu vietnē "Twitter".

Peskovs tomēr nelika saprast, ka Maskava būtu iepriecināta par referenduma iznākumu.

""Brexit" jautājums ir Lielbritānijas iekšējā lieta un jautājums par tās attiecībās ar ES," viņš paziņoja.

"ES ir ļoti nozīmīgs Krievijas tirdzniecības, ekonomiskais un investīciju partneris, un Maskava, protams, ir ieinteresēta, lai ES joprojām ir liela ekonomiska lielvara, kas ir plaukstoša, stabila un paredzama," norādīja Peskovs.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 51,9% referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES - 48,1% dalībnieku.