Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Rinkēvičs: Esam ieinteresēti sadarbībā ar Irānu tranzīta un loģistikas jomā

© F64

2. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Irānas Islāma Republikas ārlietu ministru Mohamadu Džavādu Zarīfu (Mohammad Javad Zarif), kuru reģionālā vizītē Eiropā pavada vairāk nekā 70 lielāko Irānas uzņēmumu vadītāji, ziņo Ārlietu ministrijas Komunikācijas grupa.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka šī ir pirmā Irānas ārlietu ministra vizīte Latvijā kopš Irāna atzina Latvijas neatkarību un valstis nodibināja diplomātiskās attiecības. "Šodien ir vēsturiska diena Latvijai, jo Latvija ir parakstījusi pievienošanās līgumu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai un pirmo reizi vizītē Latvijā ir ieradies Irānas ārlietu ministrs ilgajā diplomātisko attiecību vēsturē," sarunas sākumā sacīja E.Rinkēvičs. Savukārt Mohamads Džavads Zarifs uzsvēra, ka Irāna nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju.

Tikšanās laikā tika parakstīts arī Saprašanās memorands par divpusējām konsultācijām, kas tādējādi turpinās attīstīt valstu divpusējo dialogu. E.Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību paplašināt līgumtiesisko bāzi ar konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kā arī gaisa satiksmes nolīgumu.

"Latvija ir ieinteresēta ekonomiskās sadarbības veicināšanā un eksporta diversifikācijā ar Irānu, īpaši ņemot vērā lēmumu par sankciju pakāpenisku atcelšanu. Plašā Irānas uzņēmēju delegācija, kas pārstāv dažādas nozares, norāda uz interesi paplašināt ekonomisko un tirdzniecības sadarbību starp mūsu valstīm," pauda E. Rinkēvičs.

"Latvija ir piemērota vieta tranzīta un loģistikas organizēšanai starp Eiropas Savienības un Āzijas tirgiem, tādēļ esam ieinteresēti padziļinātā sadarbībā ar Irānu tranzīta un loģistikas jomā," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Irānas ārlietu ministrs augstu novērtēja Latvijas ārlietu ministra vizīti Teherānā 2014. gadā, jo E.Rinkēvičs bija viens no pirmajiem Eiropas Savienības ārlietu ministriem, kurš apmeklēja Irānu pirms kodolvienošanās noslēgšanas.

Sarunas laikā E. Rinkēvičs pauda cerību, ka Latvijas prezidenta oficiālā vizīte uz Irānu kopā ar uzņēmējiem varētu notikt 2017. gada otrajā pusē.

Informācijai:

Irāna (toreiz vēl Persija) 1921. gadā atzina "de jure" jauno Latvijas valsti. 1929. gadā tika parakstīts Draudzības (faktiski diplomātisko attiecību dibināšanas) līgums. Irāna bija to valstu vidū, kas neatzina Latvijas inkorporāciju PSRS