Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Rinkēvičs: Kodolobjektiem un kodolmateriāliem anektētajā Krimas teritorijā jābūt Ukrainas pārziņā

© Scanpix

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paudis atbalstu Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras nostājai par kodolobjektu statusu Krimā un norādījis, ka kodolobjektiem un kodolmateriāliem anektētajā Krimas teritorijā ir jābūt Ukrainas pārziņā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Šodien Rinkēvičs tikās ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (International Atomic Energy Agency, SAEA) ģenerāldirektoru Jukiju Amano. Tika pārrunāta Latvijas iesaiste SAEA darbībā, Irānas kodolprogrammas uzraudzība un Ukrainas kodolobjekti Krievijas anektētajā Krimas teritorijā.

Pārrunājot jautājumu par Ukrainas kodolobjektu un kodolmateriāliem Krievijas anektētajā Krimas teritorijā, Rinkēvičs augstu novērtēja SAEA stingro nostāju par starptautisko tiesību ievērošanu. Kodolobjekti un kodolmateriāli anektētajā Krimas teritorijā ir Ukrainas pārziņā, norādīja Rinkēvičs.

Rinkēvičs atzīmēja SAEA lomu Irānas kodolprogrammas uzraudzībā. Atbildot uz ministra jautājumu par uzraudzības izaicinājumiem, Amano informēja, ka Irāna turpina ievērot savas saistības.

1.jūnijā SAEA ģenerāldirektors tiksies ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieci vides aizsardzības jautājumos Aldu Ozolu. Savukārt Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Amano atvērtā lekcijā uzrunās studentus un citus interesentus par aktualitātēm jomās, kas saistītas ar kodolenerģiju.

Latvija pievienojās SAEA 1997.gadā. Kopš 2015.gada septembra Latvija uz divu gadu termiņu ir ievēlēta SAEA valdē, kā arī Latvijas pastāvīgais pārstāvis SAEA - vēstnieks Bahtijors Hasans - ir ievēlēts SAEA valdes priekšsēdētāja vietnieka amatā.