Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts: Pēc Varšavas samita NATO īpaši vajadzēs uzsvērt savu spēku gatavību

© scanpix

Pēc jūlijā gaidāmā Varšavas samita NATO jo īpaši vajadzēs uzsvērt savu spēku gatavību, šodien Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) rīkotajā diskusijā par stratēģiskās Latvijas-ASV partnerības drošības un ekonomiskajiem aspektiem pauda ASV pētnieks Leo Mičels.

Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš (V) izteicās, ka pamata darbi ASV un Latvijas attiecībām bija "ielikti" 90.gados. ASV palīdzēja Latvijai, lai tiktu atzīta tās neatkarība un attīstība. "Daudz kas ir izdarīts, tostarp drošības jautājumu ziņā," pauda Kalniņš.

ASV pētnieks diskusijā pauda viedokli, ka NATO pēc Varšavas samita vajadzēs vēlreiz uzsvērt, ka alianses spēki ir gatavi jebkurā gadījumā. Tomēr viņš izteicās, ka dialogs ar Krieviju ir uzturams. Viņš arī sacīja, ka stratēģiska sadarbība starp Eiropas Savienību un NATO ir ļoti svarīga.

Starptautisko pētījumu centra izpilddirektore Gunda Reire izteicās, ka Krievijas politika ir ļoti racionāla, bet tās racionalitāte stipri atšķiras no Rietumu izpratnes.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs krājuma "Latvija un Savienotās Valstis: izvērtējot stratēģisko partnerību mainīgajā vidē" prezentācijā izteicās, ka šī grāmata ir iznākusi ļoti atbilstošā laikā, jo notiek diskusijas par sagaidāmajiem rezultātiem NATO Varšavas samitā, kā arī saistībā ar gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Ekonomiskā sadarbība ar ASV ir viens no ieguvumiem, ko ir bijis visgrūtāk panākt, tomēr pēdējo gadu laikā šī interakcija starp valstīm ir uzlabojusies, turklāt pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) to tikai stiprinās.

Diskusijas atklāšanā LĀI direktors Andris Sprūds pauda, ka Latvija kopā ar ASV ir sasniegusi zināmu stratēģisko sadarbību, bet tomēr neko nevar pieņemt par pašsaprotamu.

Kā ziņots, eksperti šodien piedalās vairāku paneļu diskusijā par stratēģiskās Latvijas-ASV partnerības drošības un ekonomiskajiem aspektiem.

Pasākumā norisinājās arī jaunākā rakstu krājuma "Latvija un Savienotās Valstis: izvērtējot stratēģisko partnerību mainīgajā vidē" prezentācija. Krājuma autori identificējuši vairākas stratēģijas nākotnei - no kopīgām, pārdomātām investīcijām Latvijas aizsardzības spējās un infrastruktūrā līdz pat jaunajai jūras stratēģijai Baltijas jūras reģionā.