Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija sola pildīt saistības NATO austrumu flanga drošības stiprināšanā

© SCANPIX

Vācija pildīs savas saistības NATO austrumu flanga drošības stiprināšanā, ceturtdien uzsvēris šīs valsts ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, kas ieradies vizītē Lietuvā.

Runājot kopīgā preses konferencē ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču, viņš atturējies sīkāk komentēt iespēju, ka Vācija varētu vadīt starptautisku NATO bataljonu Lietuvā, bet uzsvēris, ka visi lēmumi "tiks pieņemti savlaicīgi", līdz jūlijā paredzētajam NATO Varšavas samitam.

"Savas apņemšanās un solījumus mēs pildām un vienmēr esam pildījuši. Šajā jautājumā Varšavas samitā arī tiks pieņemti kopīgi lēmumi," sacījis Šteinmeiers. "Mēs uzņemsimies atbildību - uz mums tiek liktas cerības, un mēs necentīsimies izvairīties. Pašlaik Vācijā vēl nav galīgo lēmumu, līdz samitam vēl ir sešas nedēļas, bet šie lēmumi tiks pieņemti savlaicīgi."

Vācijas amatpersonas iepriekš Lietuvas kolēģus informējušas par gatavību Lietuvā izvietot starptautisku bataljona izmēra kaujas vienību.

NATO līmenī tiek izskatīts jautājums par starptautisku bataljona izmēra kaujas vienības apmēram tūkstoš karavīru sastāvā izvietošanu katrā no trim Baltijas valstīm un Polijā. Tādu ierosinājumu jau ir atbalstījusi NATO Militārā komiteja, bet galīgo lēmumu jūnijā pieņems NATO dalībvalstu aizsardzības ministri.