Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Stūrītis Rīgas Minskas centrā

GARŠĪGI. Par pircēju trūkumu Rīgas stūrītī, izskatās, nebūs jāraizējas, jo jau atklāšanas dienā veikaliņš bija stāvgrūdām pilns. Turklāt atsevišķas preces, piemēram, Rīgas šprotes, šajā veikalā maksā lētāk nekā Rīgā © Publicitātes foto

Rīgas dienu laikā Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā pilsētas lielākajā tirgū Komarovskoje atklāts Rižskij kutok, kas tulkojumā no baltkrievu valodas nozīmē Rīgas stūrītis.

Tajā Minskas iedzīvotāji var iegādāties dažādas Latvijā ražotas pārtikas preces, mieloties ar svaigi ceptām smalkmaizītēm, nopirkt suvenīrus, kā arī smelties iedvesmu ceļojumiem uz Latviju.

Ideja par Rīgas stūrīšu veidošanu Minskā Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (Saskaņa) radās vairāk nekā pirms gada. 2015. gada aprīlī Rīgas domes un uzņēmēju delegācijas vizītes laikā Minskā tika panākta vienošanās par tirdzniecības vietas izveidi Minkā Latvijas ražojumiem un līdzīga Baltkrievijas preču veikala atvēršanu Rīgā. Atklājot Rīgas stūrīti Minskā, kas, cerams, nebūs vienīgais, N. Ušakovs uzsvēra, ka, pateicoties abu pušu veiksmīgajai sadarbībai un intensīvajam darbam, šo ieceri izdevās realizēt ātrāk, nekā īstenojot līdzīgus projektus iepriekš, piemēram, Rižskij dvorik Maskavā. Krievijas sankciju dēļ šo veiksmīgi uzsākto projektu ir nācies apturēt. Vienlaikus Rīgas dome meklēja jaunus noieta tirgus Latvijas precēm. Sadarbība ar Baltkrieviju šajā ziņā noritējusi visraitāk.

Atšķirībā no Rižskij dvorik Rīgas stūrītis Minskā kalpo ne tikai kā iepirkšanās vieta Rīgas gardumu - Laimas konfekšu un tortu, RGK gaļas un Lībavas zivju izstrādājumu, Smiltenes piena produktu, Latvijas balzama un citu ražotāju produkcijas - cienītājiem, bet arī kā vieta, kur katrs interesents var iegūt plašu informāciju par Rīgu, sākot ar tūrisma iespējām un beidzot ar jautājumiem par vīzu iegūšanu, muitas noteikumiem un Latvijas likumdošanu biznesa jomā. Turklāt to var izdarīt patīkamā atmosfērā, malkojot kafiju un mielojoties ar gardām smalkmaizītēm, kādas prot izcept tikai Latvijas meistari.

Rīgas domes Attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs Neatkarīgajai atklāja, ka tieši smalkmaizīšu cepšana uz vietas bijusi izaicinājumu pilna, jo, lai gan cepēji Latvijas meistaru receptes ievēroja līdz pēdējam sīkumam, bulciņas vienalga nav izdevušās tik labas, kā gribētos. Tad iegādāta un uz Minsku nogādāta speciāla cepeškrāsns un vesti pat milti, bet joprojām vēlamais rezultāts netika sasniegts. Lai Minskas iedzīvotāji tomēr varētu iegādāties tikpat garšīgas bulciņas, kādas cep Rīgā, uz Minsku speciāli Rīgas stūrīša vajadzībām ved saldētu mīklu no Latvijas.

Nākotnē paredzēts atvērt Minskas veikalu Rīgas Centrāltirgū, kur savukārt varēs iegādāties Baltkrievijas ražojumus. M. Tolstojs stāstīja, ka gan Minskā, gan Rīgā par tirdzniecības vietām Rīgas un Minskas veikaliem jāmaksā kā jebkuram nomniekam, tās nav piešķirtas par brīvu. Rīgai šis darījums ir izdevīgāks, jo Minskā nomas maksa par Rīgas stūrīti ir zemāka.

Rīgas un Minskas sadarbība aizsākās 1999. gadā, un kopš tā laika starp abām pilsētām ir īstenoti vairāki sadarbības projekti. Arī Rīgas dienas Minskā iezīmēja jaunus saskarsmes punktus. N. Ušakovs un Rīgas domes pārstāvji vizītes laikā tikās ar Minskas pilsētas deputātu padomes priekšsēdētāju Vasiliju Panasjuku, Baltkrievijas darba un sociālās aizsardzības ministri Mariannu Šetkinu un Baltkrievijas transporta un komunikāciju lietu ministru, Baltkrievijas - Latvijas starpvaldību ekonomiskās un zinātniski tehniskās sadarbības komisijas līdzpriekšsēdētāju Anatoliju Sivakovu, kā arī apmeklēja tehnoloģisko parku Minskā. Šis parks ir kā sava veida biznesa inkubators, jo tas ļauj maziem un vidējiem inovatīviem uzņēmumiem, uzkrāt spēkus tālākai attīstībai.