Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Teikmanis 56 gadu vecumā veic Londonas maratonu

Latvijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē un Ziemeļīrijā Andris Teikmanis Londonas maratona skrējienu 42 195 metru garumā pieveica četrās stundās, 14 minūtēs un 47 sekundēs © Privāts arhīvs

Jau otro gadu slavenajā Londonas maratonā, kurā startēja 38 000 skrējēju, piedalījās arī Latvijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē, bijušais Rīgas mērs Andris Teikmanis (56).

24. aprīlī Londonas maratona laikā pilsētas ielas bija pamatīgi pārpildītas gan ar skrējējiem, gan līdzjutējiem. Sakarā ar karalisko personu ierašanos starta un finiša teritorijā, kā arī pastiprināto pretterorisma draudu dēļ pārvietoties Londonas centrā kļuva teju neiespējami, nerunājot par izlaušanos pie skrējējiem. »Vakara Ziņām« lielajā skrējēju pūlī tomēr izdevās sastapt vienu no redzamākajiem Latvijas pārstāvjiem prestižajā maratonā, kurš godam veica 42 kilometrus garo distanci.

Katru rītu skrien apkārt Rīdžentparkam

Jau otro gadu pēc kārtas «Virgin Money» rīkotajā Londonas maratonā apņēmības pilns piedalās arī Latvijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē un Ziemeļīrijā Andris Teikmanis. Teikmanis pēc noskrietā Londonas maratona ar savām izjūtām dalījās sociālajos tīklos. «Nebija viegls, bet izcili skaists Londonas maratona skrējiens. 42 kilometri pieveikti 4:14:47. Prieks gan par atbalstu un uzmundrinājumu no miljoniem londoniešu visas distances garumā, gan no daudzajiem draugiem, kuru atbalstu un domas sajutu katrā metrā,» «Facebook» profilā par atbalstu un līdzi jušanu pateicās vēstnieks.

Andris Teikmanis sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāja, ka nav nekāds skriešanas iesācējs, jo ar šo aktīvo sporta veidu ikdienā nodarbojas jau vairāk nekā 25 gadus, gandrīz pusi mūža. Pirmo lielo maratonu Teikmanis esot skrējis Berlīnē pirms 15 gadiem, tam sekoja piedalīšanās citos pusmaratonos Berlīnē, Rīgā, Kembridžā un citās pilsētās. Pirms gada viņš Londonā 42 kilometrus garo maratona trasi noskrēja 4 stundās, 12 minūtēs un 39 sekundēs.

«Skrienu savam priekam. Protams, ikdienā tā nenotiek, ka šodien izdomāju - skriešu maratonu, un varu to izdarīt kaut rīt. Maratonam ir jāgatavojas - regulāri jāskrien un jāskrien. Jāsāk vismaz trīs mēnešus pirms maratona. Bet, tā kā es skrienu visu cauru gadu, tad nācās pielikt papildu slodzi pirms maratona. Tādā veidā arī notika gatavošanās lielajam skrējienam - regulāri katru dienu noskrienot 10-12 kilometrus. Dzīvojot Londonā, parasti skrienu agros rītos. Tā kā esmu augšā jau pulksten sešos, dodos skrējienā apkārt blakus esošajam brīnišķīgajam Rīdžentparkam,» atklāj Teikmanis.

Krampji kājās un elpas trūkums

Jautāts par grūtākajiem momentiem skrējienā, vēstnieks Teikmanis atzīst, ka viņam personiski šis bija grūtākais maratons dzīvē. «Tomēr psiholoģiski tas bija ļoti pacilājoši un iedvesmojoši, jo ar šo skrējienu vācu naudu labdarībai un savācu pietiekami lielu naudas summu, kas nonāks Latvijā. Skrējiena laikā mani stiprināja labdarības iespēja, kā arī tautiešu līdzi jušana sociālajos tīklos un, protams, ģimenes atbalsts.

Tad, kad esi izziņojis, ka ar savu skrējienu vāc naudu, tas jau ir goda jautājums. Nonākot finišā, pirmā bija doma, ka esmu to izdarījis. Esmu noskrējis! Ne kurš katrs skrējējs, kas uzsāk maratonu, var to pieveikt. Tāpēc liels bija atvieglojums, kad šķērsoju finiša līniju.»

Teikmanis neslēpj, ka maratona laikā bijuši vairāki grūti momenti, kad kājas sarautas krampī un licies, ka grūti turpināt skriet un trūkst elpas. Tomēr viņam kā rūdītam skrējējam šādi momenti un grūtības bija iepriekšparedzamas, tāpēc, apkopojot spēkus, ticis ar tām galā.

Ārlietu ministrijā sportiski kolēģi

Atgādināsim, ka Londonas maratonistu atbalstītāji jau izsenis tiek aicināti ziedot skrējēju izvēlētajām labdarības akcijām. Teikmanis šogad nolēma ar savu skrējienu atbalstīt Anglijas latviešu izveidoto labdarības fondu «Giving for Latvia», kas sniedz atbalstu projektiem Latvijā. Vēstnieka skrējiena atbalstītāji labdarības organizācijai jau saziedojuši 2105 eiro, kas tiks ziedoti Latvijas bērnu krīzes centriem un daudzām grūtībās nonākušajām Latvijas ģimenēm. Iedvesmojies no Latvijas vēstnieka Lielbritānijā sportiskās iniciatīvas, šogad Londonas maratonā piedalījās arī Slovēnijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē. Teikmanis saka, ka Latvijas Ārlietu ministrijā vispār darbojoties diezgan sportiski kolēģi, piemēram, bijušais valsts sekretāra vietnieks Pēteris Vaivars piedalās maratona skrējienos un pieveicis Tokijas maratonu, skrien arī Latvijas vēstnieks Indijā Aivars Groza un citi.

Jautāts, kas tālāk, vēstnieks optimistiski atbild: «Centīšos dažas nedēļas atkopties un ceru, ka tad varēšu noskriet arī Rīgas maratonu maijā».