Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Noraida bažas, ka Baltijas valstis var zaudēt "Rail Baltica" finansējumu

© f64.lv

Lietuvas satiksmes ministrs Rimants Sinkevičs piektdien noraidījis Eiropas Komisijas (EK) pārstāves Katerinas Trautmanes paustās bažas, ka Baltijas valstis varētu zaudēt Eiropas sliežu platuma projekta "Rail Baltica" finansējumu, ja tuvākajā laikā nespēs panākt vienošanos jautājumā par projekta konkursu izsludināšanu.

Pēc ministra teiktā, projekta finansējumu nevajadzētu saistīt ar valstu sarunām.

"Mēs noteikti vienosimies. Jautājums bez vajadzības saasināts, jo iepirkumi, domājams, nesāksies nākamgad un pat ne aiznākamgad. (..) Valstu savstarpējo vienošanos nevajadzētu saistīt ar finansējumu," viņš sacījis.

Trautmane, kas koordinē Ziemeļjūras-Baltijas koridora projektu, kura daļa ir "Rail Baltica", intervijā portālam "15min.lt" atklāti uzsvērusi, ka finansējums vienam no Baltijas valstīs lielākajiem transporta infrastruktūras projektiem var tikt zaudēts, ja valstis savā starpā nespēs vienoties, kā izsludināt projekta konkursus - ar kopuzņēmuma "RB Rail" starpniecību vai katrā valstī atsevišķi.

Par otro iespēju iestājas Lietuva, skaidrojot savu nostāju ar to, ka vēlas, lai pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par šiem darbiem tiktu maksāts Lietuvā, nevis Latvijā, kur dibināts kopuzņēmums, savukārt EK uzskata, ka iepirkumi jāveic centralizēti un par to jāatbild kopuzņēmumam. Igaunijas šai strīdā ietur neitrālu nostāju un ir gatava atbalstīt EK prasību.

Reaģējot uz Trautmanes izteikto brīdinājumu, Lietuvas satiksmes ministrs paziņojis, ka "finansējumu piešķir Eiropas Komisija, nevis projekta koordinators".

Pēc viņa teiktā, ja tiks paredzēts, ka PVN paliks tajā valstī, kur norisinās darbi, Lietuvai faktiski nav svarīgi, kas izsludinātu konkursus - "RB Rail" vai katra valsts atsevišķi.

"Konkursi tik un tā būs starptautiski un tajos varēs piedalīties visi," sacījis Sinkevičs.