Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas finanšu sektors uzrāda atveseļošanās pazīmes

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Satricinātais Eiropas finanšu sektors uzrāda turpmākas atveseļošanās pazīmes un bankas iesaistās aizvien lielākā konkurences cīņā pēc klientiem, pazeminot kreditēšanas standartus, otrdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB).

ECB jaunākās aptaujas dati liecina, ka bankas atvieglo kreditēšanas standartus uzņēmumiem un tā ir labā zīme, jo kreditēšanas aktivitātes hroniskais vājums eirozonā iepriekš bijis vainojams pie būtiskas ekonomiskās atveseļošanās trūkuma Eiropas vienotās valūtas savienībā.

Vienlaikus gan bankas arī ziņo, ka kreditēšanas standarti mājsaimniecībām mājokļu iegādēm kļuvuši stingrāki.

Tikmēr pieprasījums pēc aizdevumiem palielinās, norāda ECB.

"Pieprasījums turpina palielināties visās aizdevumu kategorijās, jo sevišķi pēc aizdevumiem mājokļu iegādēm," vēsta banka.

ECB iepriekš norādījusi, ka tās monetārās politikas pozitīvā ietekme nenonāk līdz reālajai ekonomikai, jo bankas nenodod tām pieejamo naudu tālāk aizdevumu veidā, jo sevišķi maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Cerībā šo situācija risināt banka samazinājusi procentu likmes līdz rekordzemiem līmeņiem un ieviesusi arī vairākas programmas ar mērķi ekonomikā iepludināt likviditāti.

Savukārt pērnā gada sākumā ECB sāka īstenot tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas programmu, kuras ietvaros tā iegādājas valstu obligācijas.