Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā bērnus audzina citādi

ARESTS. Jautājums par citās zemēs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzību aktualizējās pēc tam, kad Lielbritānijā Lailai Bricei tika atņemtas tiesības audzināt jaunāko meitu. Viņa cīņu par meitas atgūšanu izvērsa gan Anglijā, gan Latvijā. Lielbritānijas tiesa lēma, ka bērns atdodams adopcijai. Šajās dienās L. Brice neskaidros apstākļos arestēta Londonā un vairākas dienas atradusies apcietinājumā it kā par to, ka slēpjot no britu varas iestādēm informāciju par kādu sievieti un viņas dažus mēnešus veco bērnu © F64

Tieslietu ministrija ir aizpildījusi balto plankumu Latvijas iedzīvotāju informēšanā. Februāra beigās ministrijas mājaslapā ir publicētas vadlīnijas ar bērnu audzināšanas normām un aprūpes standartiem Apvienotajā Karalistē. Latvijā un Apvienotajā Karalistē bērnu aizsardzības jomā likumi, normas un sociālo dienestu pilnvaras atšķiras būtiski, tāpēc Latvijas iedzīvotāji nereti pat iedomāties nevar, par kādu pārkāpumu viņus var sodīt vai bērnu izņemt no ģimenes.

Pašlaik tiek izstrādātas vadlīnijas par Īrijā, Norvēģijā un Vācijā spēkā esošajiem bērnu aprūpes standartiem, jo arī šajās valstīs no Latvijas izceļojušās ģimenes bieži nonāk konfliktā ar sociālajiem dienestiem par bērnu aprūpes noteikumu neievērošanu.

Vadlīnijās, kas paredzētas Apvienotajā Karalistē dzīvojošiem Latvijas iedzīvotājiem, ar piemēriem izskaidrots, ko varas un sociālo iestāžu izpratnē nozīmē droša ģimene, kāda audzināšana ir pretlikumīga un kādi sodi par to ir paredzēti. Svarīgi ir saprast, ka bērna vajadzības ir prioritāte un jebkura vecāku rīcība tiks vērtēta, analizējot no bērna vajadzību aspekta. Piemēram, tikai no 12 gadu vecuma bērns drīkst palikt bez pieaugušo uzraudzības neilgu brīdi. Ja ģimenē ir vardarbīgas attiecības, tad tiek ieteikts tādas pārtraukt, jo strīdi un emocionāla spriedze starp vecākiem nelabvēlīgi ietekmē bērnu. Ieteikts sadarboties ar sociālajiem dienestiem, proti, atzīt jebkuru problēmu bērnu audzināšanā un sadarboties ar iestādēm, kas nodrošina valsts atbalstu. Starp citu, pārlieka emocionalitāte, klaigāšana, raudāšana un tamlīdzīgas izpausmes tiesā drīzāk tiks vērtētas kā bērna interesēm kaitējošas, nevis kā vecāku lielās mīlestības pierādījums.

Konstatējot, ka vecāki ir alkohola reibumā, kad pieskata bērnu līdz septiņu gadu vecumam, policija var uzlikt soda naudu vai apcietinājumu uz laiku līdz vienam mēnesim. Kā viena no bērna savaldīšanas metodēm ir bērna sūtīšana nomierināties uz viņa istabu vai uz stopkrēsliņu (ilgums atkarīgs no bērna vecuma, viena minūte par katru bērna gadu). Apvienotajā Karalistē likumi atšķiras atkarībā no reģiona – Anglijas un Velsas, Skotijas vai Ziemeļīrijas. Tieslietu ministrijas mājaslapā publicētās vadlīnijas nav pilnībā citēti likumi, tāpēc vecākiem jāseko līdzi izmaiņām likumdošanā.