Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc TTIP noslēgšanās Baltijā lielākais IKP pieaugums prognozēts Lietuvai

© F64

Pēc Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) starp ASV un Eiropas Savienību (ES) stāšanās spēkā lielākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums tiek prognozēts Lietuvai, secināts "AmCham EU" veiktajā pētījumā.

Faktu lapā par Igauniju vērsta uzmanība uz to, ka Igaunijai, gluži kā Latvijai, nav stipru ekonomisko saišu ar ASV, tomēr TTIP noslēgšana varētu veicināt ienākumu pieaugumu atsevišķai nodarbināto grupai, kā arī zemākas produktu cenas. Plānots, ka Igaunijas IKP pieaugs par 0,1%, bet eksports uz ASV pieaugs par 13%. Investīciju jomā Igaunijai gan tiek prognozēts samazinājums par 0,2%, bet patēriņa cenas samazinātos par 0,1%.

Lietuvai IKP pieaugums prognozēts par 1,6%, savukārt eksports uz ASV par 18%. Tikmēr patēriņa cenas samazināsies par 0,9%, bet investīciju pieaugums prognozēts par 1,7%.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts pēc TTIP nolīguma stāšanās spēkā palielinātos par 0,4%, eksports uz ASV par 15%, bet patēriņa cenas samazinātos par 0,2%. Investīciju pieaugums Latvijai prognozēts par 0,3%.

Attiecībā uz eksportu lielāko pieaugumu Latvijā varētu gūt pārtikas produktu joma, kurai paredzēts 35 miljonu eiro pieaugums, ķīmijas un farmācijas produktiem - par 9 miljoniem eiro, rūpniecības nozarei - par 8 miljoniem eiro, elektriskajām iekārtām - par 6 miljoniem eiro, bet dažāda veida mašinērijai - par 6 miljoniem eiro.

Cenu samazinājums par 2,2% prognozēts mehāniskajiem transportlīdzekļiem, transporta iekārtām par 0,5%, ķīmijas un farmācijas produktiem par 0,3%, metāla un metāla produkcijai arī par 0,3%, bet pārtikai par 0,2%.

LETA jau iepriekš vēstīja, ka vairākas ASV amatpersonas atzinušas, ka Latvija no topošā TTIP nolīguma būs ieguvēja.