Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Zelta globuss – drāmai uz Zemes, komēdijai uz Marsa

CILVĒKS, KAS IZDZĪVOJA – tā sauc šī gada galvenā Golden Globe ieguvējfilmu. Tās režisors Alehandro Gonsaless Injaritu, kas šo prestižo trofeju saņēma no leģendārā aktiera Harisona Forda rokām, šoreiz tika atzīts arī par labāko režisoru, bet filmas galvenās lomas atveidotājs Leonardo di Kaprio tika atzīts par labāko aktieri drāmā © Scanpix

Svētdien Holivudas Ārzemju preses asociācijas (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) balvas Zelta globuss (Golden Globe) 73. pasniegšanas ceremonijā par pērnā gada labāko dramatisko filmu atzīta filma Cilvēks, kurš izdzīvoja (The Revenant), bet par Labāko komēdiju vai mūziklu tika atzīta filma Marsietis (The Martian).

Var droši apgalvot, ka filmas Cilvēks, kurš izdzīvoja veidotājiem šoreiz izdevās gandrīz viss – tā bija izvirzīta balvai četrās nominācijās un trijās arī triumfēja – blakus visprestižākajai uzvarai gada labākās filmas kategorijā, tās režisors Alehandro Gonsaless Injaritu beidzot tika pie trofejas kā labākais režisors, bet galvenās lomas atveidotājs Leonardo di Kaprio, kurš šai balvai nominēts 11 reizes, pēc diviem gadiem atkal saņēma Golden Globe kā labākais aktieris drāmā. Atliek tikai novēlēt, lai šī loma di Kaprio beidzot atnes arī balvu Oskars, kurai viņš nominēts piecas reizes, bet līdz šim tā arī palicis bešā. Tomēr vispirms jāpagaida Oskaru nominācijas, kas tiks izziņotas nākamajā nedēļā. Filma Cilvēks, kurš izdzīvoja, kas uz kinoekrāniem Latvijā iznāks 22. janvārī, vēsta par mednieku Hjū Glāsu, kurš ir izdzīvojis pēc lāča uzbrukuma, un viņam ir tikai viens mērķis – mest izaicinājumu pirmatnējai dabai, bargajai ziemai un mežonīgajām ciltīm, lai atriebtos saviem pārdarītājiem. Par labāko aktrisi drāmā nosaukta Brī Larsone – par lomu filmā Istaba (Room), aktrisei šī bija pirmā nominācija Golden Globe.

Tikpat veiksmīgs vakars bija filmai Marsietis (Latvijā – jau kopš oktobra), kas tika atzīta par pērn labāko komēdiju vai mūziklu, bet galvenās lomas atveidotājs Mets Deimons beidzot tika pie Golden Globe kā labākais aktieris šajā kategorijā, jo līdz šim viņš to pirms gandrīz 20 gadiem bija saņēmis tikai kā scenārists, turklāt tandēmā ar Benu Afleku (1998. gadā par filmu Labais Vils Hantings). Par laimes lutekli var dēvēt Dženiferu Lorensu, kura tika pie sava trešā Golden Globe, šoreiz par darbu drāmā Džoja (Joy). Pie sava pirmā Golden Globe tika Silvestrs Stallone (nominācijā labākais otrā plāna aktieris), kurš beidzot ticis ievērots pēc leģendārā Rokija laikiem 1977. gadā. Starp citu, sporta drāma Krīds: Rokija mantojums (Creed) Latvijā uz ekrāniem iznāk 15. janvārī. Otrā plāna aktrises godu izcīnīja Keita Vinsleta (kopumā – 11 nominācijas, četras uzvaras) par lomu filmā Stīvs Džobss (Steve Jobs). Izrādās, aktrise nemaz neplānoja saņemt šo balvu, jo, kā viņa atzina žurnālistiem, plecu un muguras sāpju dēļ viņa pieteikusies pie masiera uzreiz pēc ceremonijas, bet balvas iegūšana likusi mainīt plānus. Par labāko pilnmetrāžas animāciju atzīta lente Prāta spēles (Inside Out).

Labākās ārzemju filmas gods tika Ungārijā veidotajai filmai Saula dēls (Son of Saul). Diemžēl nominēto sarakstā tā arī palika filma Paukotājs (The Fencer) – Somijas, Vācijas un Igaunijas kopražojums. Var atzīmēt, ka trešo reizi šo trofeju saņēma komponists Ennio Morricone par mūziku filmai Pretīgais astoņnieks (The Hateful Eight). Tā kā komponistam nepatīk apmeklēt šādas ceremonijas, viņa vietā to saņēma filmas režisors Kventins Tarantīno.

Interesanti balvas sadalījās, vērtējot televīzijas produktus – par labāko drāmu tika atzīts seriāls Misters Robots (Mr. Robot), bet labākā komēdija vai muzikālais seriāls – Mocarts džungļos (Mozart in the Jungle), bet galvenās lomas atveidotājs Gaels Garsija Bernāls tajā tika pie sava pirmā Golden Globe kā labākais aktieris šajā segmentā. Pie sava pirmā Golden Globe ar pirmo piegājienu tika arī slavenā mūziķe Lady Gaga par lomu miniseriālā American Horror Story: Hotel.

Kas būtu uzskatāmi par vislielākajiem zaudētājiem? Noteikti filmas Kerola (Carol), kas vēsta par divu sieviešu mīlu pagājušā gadsimta vidū ASV, Gadsimta likme (The Big Short), kas pievēršas finanšu mahinācijām un krīzei, kā arī Dāņu meitene (The Danish Girl), kas vēsta par pasaulē pirmo dzimuma maiņas operāciju. Šīs filmas, lai arī bija nomināciju līderes (četras un piecas nominācijas), neieguva nevienu (!) trofeju. Var, protams, cerēt uz Oskariem, kuru nominācijas tiks paziņotas nākamnedēļ.

Holivudas Ārzemju preses asociācijā ir apmēram gandrīz 100 biedri, kas pārstāv 55 valstis; žurnālistu pārstāvēto mediju kopējā auditorija ir vairāk nekā 250 miljoni lasītāju. Balvu Golden Globe piešķir kopš 1944. gada, tā tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajām ASV kinoindustrijā. Balva tiek pasniegta 25 nominācijās, no kurām 14 – par sasniegumiem kino, bet 11 – par nopelniem televīzijas industrijā. Tā kā šīs balvas uzvarētāji tiek nosaukti pirms balvas Oskars nominantu paziņošanas, Zelta globuss tiek uzskatīts par prognožu vēstnesi Oskara saņēmējiem. Šī gada Oskara nominanti tiks paziņoti 22. janvārī.

73. Zelta globusa balvu ieguvēji:

• Labākā dramatiskā filma – The Revenant;

• Labākais mūzikls vai komēdija – The Martian;

• Labākais dramatiskais aktieris – Leonardo di Kaprio (The Revenant);

• Labākais aktieris mūziklā vai komēdijā – Mets Deimons (The Martian);

• Labākā dramatiskā aktrise – Brī Larsone (The Room);

• Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā – Dženifera Lorensa (Joy);

• Labākais otrā plāna aktieris – Silvestrs Stalone (Creed);

• Labākā otrā plāna aktrise – Keita Vinsleta (Steve Jobs);

• Labākais režisors – Alehandro Gonsaless Injaritu (The Revenant);

• Labākā animācijas filma – Inside Out;

• Labākais dramatiskais televīzijas seriāls – Mr. Robot;

• Labākais dramatiskais aktieris televīzijā – Džons Hamms (Mad Men);

• Labākā dramatiskā aktrise televīzijā – Taradži Hensone (Empire);

• Labākais televīzijas mūzikls vai komēdija – Mozart in the Jungle;

• Labākais aktieris televīzijas mūziklā vai komēdijā – Gaels Garsija Bernāls (Mozart in the Jungle);

• Labākā aktrise televīzijas mūziklā vai komēdijā – Reičela Blūma (Crazy Ex–Girlfriend);

• Labākais miniseriāls vai televīzijas filma – Wolf Hall;

• Labākais aktieris miniseriālā vai televīzijas filmā – Oskars Īzaks (Show Me A Hero);

• Labākā aktrise miniseriālā vai televīzijas filmā – Lady Gaga (American Horror Story: Hotel)