Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Joprojām neskaidrības ap Polijā atrasto "zelta vilcienu"

© theguardian.com

Polijas Centrālās bankas vadītājs Mareks Bels šodien paziņoja, ka uzskata, ka ziņas par atrasto nacistu zelta vilcienu ir meli, tā ziņo portāls Wirtualna Polska.

Kādā intervijā atbildot uz jautājumu, vai atrastais nacistu zelta vilciens varētu papildināt Polijas Centrālās bankas rezerves, viņš atbildēja, ka "banka šīm ziņām par vilcienu nav pievērsusi uzmanību, jo tās esot "pīlītes"".

Jau ziņojām, ka Polijas amatpersonas pagājušā nedēļā apstiprināja Otrā pasaules kara laika nacistu vilciena atrašanu Valbžihas apkārtnē, taču pagaidām sniegtā informācija par leģendām apvītā vilciena sastāvu ir skopa.

Polijas kultūras ministra vietnieks Pjotrs Zuhovskis piektdien paziņoja, ka viņa rīcībā nodotie dati un informācija ļauj viņam būt par "99% pārliecinātam", ka atrastais arheoloģiskais objekts pie Valbžihas ir Otrā pasaules kara laikavilciens, ko tagadējās Polijas teritorijā pametuši nacistiskās Vācijas spēki.

"Es esmu redzējis ģeoloģiskā radara attēlus, un tas patiešām izskatās kā bruņuvilciens. Šī ir absolūti bezprecedenta situācija," sacīja Zuhovskis.

Fakts, ka atrastais sastāvs ir tieši bruņuvilciens, ļauj domāt, ka tajā vesta vērtīga krava, jo bruņuvilcienus nacisti izmantoja salaupīto dārgumu pārvadāšanai, minēja Zuhovskis.

Informācija par apslēpto nacistu vilcienu nākusi no kādas personas, kas piedalījusies vilciena paslēpšanā un uz nāves gultas noslēpumu atklājusi, sacīja Zuhovskis, atsakoties izpaust šīs personas identitāti.

Gan vilciena atradēji, gan Polijas amatpersonas uzskata, ka vilcienā, visdrīzāk, atrodas militārais aprīkojums, taču nav izslēgts, ka bruņuvilcienā mēģināts izvests nacistu salaupītās dārglietas un mākslas darbus.

Polija ir solījusi - ja vilcienā atradīsies kādas nacistu salaupītās vērtslietas, Polija tās atdos likumīgajiem īpašniekiem, ja tādus izdosies atrast.

Tikmēr iespējamiem dārgumiem jau pieteikušies arī citi pretendenti - Krievija un Pasaules Ebreju kongress.

"Ikviens tagad Polijā atrastais priekšmets var būt nolaupīts ebrejiem pirms viņu nosūtīšanas nāvē uz koncentrācijas vai darba nometni, tāpēc ir svarīgi, lai tiktu sperti visi soļi, lai nodrošinātu īpašuma atdošanu likumīgajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem. Es ļoti ceru, ka Polijas varasiestādes spers attiecīgus soļus šajā lietā," teikts Pasaules Ebreju kongresa paziņojumā.

"Ja neizdodas atrast izdzīvojušos vai viņu mantiniekus, tad zelts vai cits īpašums, kas piederēja ebreju ģimenēm vai uzņēmumiem, jānodod Polijas ebreju kopienai, kas diemžēl Polijā nav tikusi pienācīgi kompensēta par milzīgajām ciešanām un katastrofiskajiem ekonomiskajiem zaudējumiem holokaustā," teikts paziņojumā.

Pretenzijas uz nacistu "zelta vilcienu" paudusi arī Krievijas puse, atsaucoties uz 1945.gada Potsdamas līgumu, kas nosakot, ka visi atgūtie nacistu salaupītie dārgumi vienlīdzīgi jāsadala starp ASV, Franciju, Lielbritāniju un Padomju Savienību.

"Ja šie īpašumi ņemti PSRS teritorijā, tad krava ir jānodod Krievijas pusei," paziņojis Krievijas jurists Mihails Joffe, kurš savulaik tiesvedībā Latvijā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā aizstāvēja komunistu kara noziedznieku Vasiliju Kononovu.

Kā jau LETA ziņoja, augusta vidū divi vīrieši - viens polis un viens vācietis, kas vēlas palikt anonīmi, - pieteica savu atradumu advokātu birojā Valbžihā.

Aptuveni simt metrus garais Otrā pasaules kara laika bruņuvilciens atrasts tuneļu sistēmā kalnos tuvu Valbžihas-Vroclavas dzelzceļa līnijai.

Atradēji ir gatavi sadarboties ar oficiālajiem pārstāvjiem, taču vēlas saņemt viņiem panākošos 10% no atraduma vērtības, skaidro dārgumu meklētāju jurists Jaroslavs Hmielevskis.

Atradums uzjundījis atmiņas par leģendām apvīto nacistu salaupīto dārgumu un ieroču "zelta vilcienu", kas 1945.gada aprīļa beigās pazuda kalnos netālu no Ksjonžas pils.

Saskaņā ar leģendu 1945.gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Vācijas pilsētā Breslavā (tagadējā Polijas pilsēta Vroclava) glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāvavilcienā un mēģināja izvest.

Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā "Dzintara istaba", par kuras likteni nekas nav zināms kopš 1945.gada aprīļa, kad tā pazuda toreizējā Kēnigsbergā (tagadējā Kaļiņingradā).

"Zelta vilciens" tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.