Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Grestes kolēģiem piespriež trīs gadus cietumā

Pēteris Greste (otrais no labās) šajās dienās sniedzis neskaitāmus komentārus pasaules vadošajiem medijiem, paziņojot, ka darīs visu iespējamo, lai panāktu kolēģu atbrīvošanu. 2014. gada 31. marta foto © Scanpix

Sašutuma vētru pasaulē izraisījis Ēģiptes tiesas spriedums, saskaņā ar kuru trim Al Jazeera žurnālistiem, kuri bija apsūdzēti melīgu ziņu izplatīšanā un strādāšanā Musulmaņu brālības labā, piespriests triju gadu cietumsods. Starp šiem žurnālistiem ir arī Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pīters Greste, kurš atšķirībā no kolēģiem jau februārī tika deportēts un tagad paudis savu neizpratni par spriedumu un mudinājis Ēģiptes prezidentu Abdelfatehu al Sisi apžēlot notiesātos.

AFP atgādina, ka visi trīs žurnālisti tikai aizturēti 2013. gada decembrī Kairas viesnīcā Marriott, kur atradās Al Jazeera birojs. Varas iestādes žurnālistus apsūdzēja Ēģiptē par teroristu organizāciju atzītās Musulmaņu brālības atbalstīšanā – nav noslēpums, ka Kataras varas iestādes, kuru paspārnē izveidots televīzijas kanāls, patiešām simpatizēja šīs organizācijas pārstāvim un 2013. gada vasarā militāra apvērsuma rezultātā gāztajam prezidentam Mohammedam Mursi. 2014. gada jūnijā tiesa apsūdzības atzina par pamatotām, piespriežot P. Grestem un Mohammedam Fahmī (viņš ir naturalizēts Kanādas pilsonis, kurš atteicies no Ēģiptes pilsonības) pa septiņiem gadiem cietumā, bet Ēģiptes pilsonim Baheram Mohammedam – desmit gadu cietumsodu.

Taču pērnā gada rudenī augstākā tiesa spriedumu atcēla, nospriežot, ka lieta iztiesājama no jauna, jo pirmās tiesu instances atzītie pierādījumi neesot pārliecinoši. Tas deva iespēju P. Grestem atstāt Ēģipti (oficiāli viņš tika deportēts), taču viņa kolēģiem nācās palikt mājas arestā. Reuters norāda, ka bijušas lielas cerības – tiesa atzīs apsūdzības par nepamatotām, taču tās tomēr nav piepildījušās. Turklāt sestdienas spriedums, pēc Al Jazeera un cilvēktiesību aizstāvības organizāciju domām, esot pilnīgi absurds. Žurnālisti sodīti par to, ka neesot oficiāli akreditējušies Ēģiptes žurnālistu savienībā, savu sižetu veidošanai izmantojuši tehniku, ko pirms tam nav pārbaudījuši Ēģiptes īpašie dienesti, bet biroju ierīkojuši viesnīcā, kas neesot atļauts. It kā starp citu spriedumā pieminēta arī «melīgu ziņu sniegšana», taču par sadarbību ar Musulmaņu brālību tajā vairs nekas nav sacīts. Uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas abi Al Jazeera žurnālisti atkal arestēti.

Apsūdzēto advokāti, starp kuriem ir arī aktiera Džordža Klūnija sieva Amala, paziņojuši, ka iesniegs apelāciju. Tikmēr daudzu valstu amatpersonas (arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs) paudušas neizpratni par bargo spriedumu. Lielbritānijas vēstnieka Ēģiptē Džona Kesona sniegtais kritiskais komentārs pat novedis pie tā, ka vakar viņu izsauca uz Ēģiptes ārlietu ministriju sniegt paskaidrojumus. Savukārt P. Greste šajās dienās sniedzis neskaitāmus komentārus pasaules vadošajiem medijiem, paziņojot, ka darīs visu iespējamo, lai panāktu kolēģu atbrīvošanu. Viņš arī atcerējies neciešamos apstākļus Ēģiptes cietumā un vērsies pie prezidenta A. al Sisi ar aicinājumu apžēlot notiesātos.