Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Neērtības radījušais monarhs pametis Franču Rivjēru

Vallorī dzīvojošajiem atkal iespējams apmeklēt pludmali, kas bija slēgta Saūda Arābijas karaļa Salmāna atvaļinājuma dēļ © Scanpix

Iepriekš izsludināto trīs nedēļu vietā Saūda Arābijas karalis Salmāns un viņa svīta Franču Rivjērā pavadījuši vien astoņas dienas. Līdz ar monarha aizbraukšanu vietējiem iedzīvotājiem atkal ir pieejama sabiedriskā pludmale, kuras slēgšana drošības apsvērumu dēļ izraisīja lielus protestus. Informācija par to, kādēļ karaļa atvaļinājums bijis tik īss, ir pretrunīga.

Jau vakarrīt Vallorī apkaimē dzīvojošajiem vairs nebija jāmet liels līkums, lai nokļūtu līdz jūrai, bija pieejama vairāk nekā nedēļu slēgtā Mirandoles pludmale, bet strādnieki sākuši nojaukt pagaidu liftu, kas karalim un viņa svītai ļāva no savas villas ērtāk nokļūt pludmalē. AFP vēsta, ka monarhs svētdienas vakarā ar privāto lidmašīnu devies uz Tanžeru Marokā, kur turpinās atvaļinājumu. Francijas medijiem atliek tikai zīlēt, vai viņa plānus ietekmējis sabiedrības sašutums. Iepriekš Saūda Arābijas vēstniecība Francijā bija informējusi, ka karalis ar gandrīz 1000 cilvēku lielo svītu Franču Rivjērā uzturēsies līdz pat 20. augustam, taču vakar jau ticis vēstīts, ka viņa «atvaļinājums norit saskaņā ar iepriekš izstrādāto grafiku». Franču mediji raksta – lai gan nav īsti zināms, vai karalis vēl atgriezīsies Vallorī, lifta demontēšana liecina, ka tas nenotiks.

Interneta ziņu vietne The Local atgādina, ka drošības pasākumi, kas tika veikti Saūda Arābijas monarha vizītes dēļ, pamatīgi nokaitinājuši daļu vietējo iedzīvotāju. Vietējās municipalitātes pārstāvja Žana Noela Falkū vadītā aktīvistu grupa līdz vakardienai bija savākusi jau 150 000 parakstu petīcijā, kurā bija nosodīta pludmales slēgšana un citi pārspīlētie drošības pasākumi, piemēram, aizliegums nepiederošām personām atrasties par 300 metriem tuvāk villai, kura ievērošanu apzinīgi uzraudzīja Francijas žandarmērija. Ir skaidrs, ka lēmums par pretimnākšanu augstā ranga viesim un vienam no pasaules bagātāko ģimeņu pārstāvjiem tika pieņemts ne jau vietējā līmenī. Vallorī galva Mišela Saluki pat bijusi spiesta uzrakstīt īpašu vēstuli prezidentam Fransuā Olandam, protestējot pret būvdarbiem pludmalē un norādot, ka arī šādiem ciemiņiem būtu jāievēro vietējie likumi.

Tajā pašā laikā ne mazums vietējo uzņēmēju karaļa un viņa svītas vizīti gaidīja ar nepacietību, cerot uz iespēju nopelnīt. «Tas ir labs ekonomiskais impulss ne tikai mums, bet arī restorānu īpašniekiem, šoferiem, tirgotājiem, visiem tiem, kuri strādā lielajā villā,» sarunā ar BBC sacījis četrzvaigžņu viesnīcas Hotel Montaigne direktors Seržs Reinhārds, piebilstot, ka pusi no numuriņiem jūlija beigās un augusta sākumā rezervējuši tieši saūdarābi, turklāt karaļa svīta noīrējusi 400 limuzīnus, dāsni atalgojot to vadītājus.