Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Aizliegto pārtiku iznīcinās visā Krievijas teritorijā

© newyorker.com

Krievijas valdība apstiprinājusi ievest aizliegto pārtikas produktu iznīcināšanas kārtību - "jebkādā likumdošanā paredzētajā veidā" - un tos iznīcinās visā valsts teritorijā.

Līdz šim tika domāts, ka pārtikas produktus iznīcinās uz robežas, jo galvenā kontrabandas daļa valsts iekšienē nonāk tranzītkravu izskatā.

Kā pavēstīja Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta ("Rosseļhoznadzor") vadītāja palīgs Aleksejs Aleksejenko, ar aizliegto produktu meklēšanu uz robežas nodarbosies Federālais muitas dienests, bet Krievijasuzraudzības dienests patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēka labklājības jomā ("Rospotrebnadzor") meklēs aizliegto pārtiku veikalu plauktos un noliktavās.

Atbildīgās iestādes jau paziņojušas, ka pārtikas produktus iznīcinās divos veidos - dedzinot krāsnīs vai sabojājot iepakojumu un pēc tam nogādājot izgāztuvē.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā parakstījis rīkojumu par sankcijām pakļauto produktu iznīcināšanu. Rīkojumā, kas stāsies spēkā 6.augustā, teikts, ka tā nosacījumi neattiecas uz produktiem, kurus personīgai lietošanai ieved fiziskās personas.

Krievijas Lauksaimniecības ministrija vēl 24.jūlijā ierosināja iznīcināt produktus, kas valstī tiek ievesti, apejot embargo nosacījumus, nevis sūtīt tos atpakaļ nosūtītājiem.

Putins toreiz atbalstīja šo ideju.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Savukārt vēlāk Krievija ieviesa pārtikas produktu importa embargo pret valstīm, kas tai noteikušas sankcijas.