Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija MH17 lietā radot teroristiem nesodāmības iespaidu

© scanpix

Krievijas veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par starptautiska tribunāla izveidošanu pērn virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietā var radīt teroristiem pārliecību par viņu nesodāmību, uzskata Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

 

"Var paredzēt, ka Krievija vairs nebūs tik neitrāla, kā līdz šim mēģinājusi apgalvot. Tai acīmredzami ir savas intereses - tā liek domāt izmeklēšanas rezultāti un procesa gaita. Bēdīgākais, ka tas ir signāls, kas pastiprina teroristu nesodāmību. Tas ir ļoti slikts signāls - īpaši no tādas tribīnes kā ANO Drošības padome, kurai jāsargā miers un drošība visā pasaulē," viņa teikto ceturtdien citē Lietuvas Radio un televīzijas portāls "Lrt.lt".

Arī Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs atzinis, ka Krievijas veto liecina par Maskavas nevēlēšanos, lai Malaizijas aviolainera katastrofa tiktu izmeklēta.

"Dažas valstis negrib, ka šis notikums tiktu izmeklēts, negrib, ka tiktu objektīvi noskaidroti un nosaukti vārdā vaininieki. Domāju, ka tiks mēģināts atgriezties pie šī jautājuma un tiks atrasti kaut kādi risinājumi, kā novest šo izmeklēšanu līdz galam," piebildis premjers.

Kā ziņots, Krievija trešdien uzlika veto minētajai ANO Drošības padomes rezolūcijai. No 15 Drošības padomes dalībvalstīm 11 atbalstīja rezolūciju, kuru bija izstrādājusi Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina. Krievija izmantoja veto tiesības, bet Angola, Ķīna un Venecuēla atturējās.

Rezolūcijas projektā bija pieprasīts visām valstīm sadarboties ar tribunālu. Pretējā gadījumā tās tiktu pakļautas sankcijām.

Maskava apgalvo, ka vispirms jāpabeidz Nīderlandes vadītā starptautiskā izmeklēšana par to, kas notriecis lidmašīnu.

Krievija ir sagatavojusi alternatīvu rezolūciju, kurā nav paredzēta tribunāla izveidošana, bet aicināts veikt starptautisko izmeklēšanu pilnā apmērā.

Kā ziņots, pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna "Boing 777", nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.