Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Skotlenjards: Krievija ir iesaistīta Ļitviņenko slepkavībā

© scanpix

Advokāts Ričards Horvels, kurš pārstāv Londonas policijas intereses tiesā par bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko slekpkavību, paziņojis, ka šajā noziegumā ir iesaistīta Krievijas valdība, ziņo bbc.com

Pēc advokāta stāstītā, Krievijas valdība ir "vairāk vai mazāk" šajā slepkavībā iesaistīta.

Horvels paziņojis, ka abiem galvenajiem aizdomās turamajiem - Andrejam Lugovojam un Dmitrijam Kovtunam slepkavības izdarīšanā nav bijuši personiski motīvi.

Tāpat advokāts norādījis, ka izmeklēšana nevar noteikt konkrētus Ļitviņenko slepkavības pasūtītājus. Interesanti, ka advokāts atzina, ka viņa rīcībā nav nekiādu pierādījumu, ka slepkavības organizēšnā būtu iesaistīts Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Jau ziņojām, ka Litviņenko, kas dzīvoja trimdā Lielbritānijā un bija kļuvis par asu Kremļa kritiķi, mira 2006.gada novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju-201.

Tiek uzskatīts, ka viņš ticis saindēts tikšanās laikā ar Kovtunu un vēl vienu Krievijas pilsoni - Andreju Lugovoju.

Lielbritānijas prokuratūra apsūdzējusi Kovtunu un Lugovoju par līdzdalību slepkavībā, taču Krievija atteikusies abus izdot tiesāšanai.

Kovtuns noliedzis savu līdzdalību slepkavībā, un aprīlī viņš izteicās, ka Ļitviņenko varētu būt nejauši pats sevi saindējis.