Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Somijas deputātu apvaino naida kurināšanā

Vairāk nekā 10 000 cilvēku Helsinkos notikušajā demonstrācijā pauda atbalstu multikulturālismam © Scanpix

Asas kritikas krustugunīs nokļuvusi Somijas valdošajā koalīcijā ietilpstošā Somu partija (Perussuomalaiset). Viens no tās parlamenta deputātiem publiski aicinājis uz cīņu pret multikulturālismu un slavinājis somu tautu, bet daļa sabiedrības un politiķu viņa izteikumus uztvēruši kā ksenofobiskus un naidu kurinošus. Vairāk nekā 10 000 cilvēku otrdien Helsinkos bija pulcējušies mītiņā, lai atbalstītu multikulturālismu un jaunu imigrantu uzņemšanu.

Gluži tāpat kā citās Eiropas Savienības valstīs, arī Somijā tiek apspriesta Eiropas Komisijas ierosinātā bēdīgi slavenā brīvprātīgi obligāto kvotu sistēma, kas paredz pārdalīt 40 000 patvēruma meklētāju, kuri jau sasnieguši Itāliju un Grieķiju, un papildus tam uzņemt vēl 20 000 sīriešu un eritrejiešu bēgļu, kuri patlaban atrodas nometnēs Tuvajos Austrumos. Finland Times gan norāda, ka Somijai EK plāns ir mazāk sāpīgs nekā citām dalībvalstīm, jo Somija jau tāpat ir pievilcīgs bēgļu galamērķis. Pērn patvērumu šajā valstī lūdzis 3651 cilvēks, un tas piešķirts 1346 bēgļiem. Savukārt šogad Somijas imigrācijas dienests varētu saņemt līdz pat 8000 lūgumu pēc patvēruma piešķiršanas. Uz šī fona EK rosinājums Somijai uzņemt vēl nepilnu tūkstoti bēgļu lielā daļā sabiedrības netiek uzskatīts par pārmērīgu.

Tomēr ne mazums somu domā citādi, un viņu vidū ir arī Perussuomalaiset pārstāvošais deputāts Olli Immonens. Niknā tirāde, ko viņš pagājušās nedēļas nogalē publicējis savā Facebook kontā, aicinot cīnīties «pret multikulturālisma murgu», visticamāk, saistīta tieši ar diskusijām par jaunu imigrantu uzņemšanu. Politiskie pretinieki nolūkā sacelt pēc iespējas lielāku skandālu gan vilkuši paralēles ar to, ka ieraksts parādījies neilgi pēc 22. jūlija – šajā dienā apritēja tieši četri gadi, kopš norvēģis Anderss Bērings Breivīks, protestējot pret multikulturālismu, sarīkoja slaktiņu Darba partijas jauniešu nometnē, nogalinot 69 cilvēkus.

«Somijas ministri un likumdevēji mudina pret imigrantiem noskaņoto Somu partiju, kas pārstāvēta valdošajā koalīcijā, distancēties no sava biedra, kurš sociālajos medijos iebildis pret multikulturālismu,» raksta ziņu aģentūra Bloomberg. Cik noprotams, lielāko sašutumu izraisījis tas, ka savā uzsaukumā O. Immonens mudinājis uz «cīņu» un pieminējis «īsto somu tautu», kurai šajā cīņā būtu jāuzvar. Opozīcijā esošo sociāldemokrātu partiju pārstāvošais bijušais ārlietu ministrs Erki Tuomioja viņa ierakstu nodēvējis par tipisku «naida runu», norādot, ka šādi aicinājumi pēc definīcijas nevar būt nekaitīgi un pret tiem nedrīkst izturēties ar toleranci. Otrdienas vakarā E. Tuomioja bija viens no oratoriem steigšus sarīkotā mītiņā, kura dalībnieki pauda atbalstu sabiedrībai ar atšķirīgu kultūru iezīmēm. Helsinku policijas runasvīrs Tuomo Tuohimā intervijā AFP stāstījis, ka uz demonstrāciju pulcējušies «krietni vairāk par 10 000 cilvēkiem», savukārt somu mediji vēsta, ka līdzīgas akcijas notikušas arī Tamperē un citās Somijas pilsētās. «Mēs bijām pieraduši pie rasisma, lai gan tam vajadzētu pretoties. Mēs pārāk ilgi esam klusējuši, un pienācis pēdējais brīdis skaļi paziņot, ka tas nav pieņemami,» Reuters citē Turcijā dzimušā opozīcijā esošās Zaļo partijas deputāta Ozana Janara uzrunu. Savos komentāros O. Immonena nostāju nosodījušas arī valsts augstākās amatpersonas. Prezidenta Sauli Nīnisto paziņojumā uzsvērts, ka Somijas sabiedrība allaž bijusi atvērta arī atšķirīgām paražām un citādai kultūrai. Premjers Juha Sipila paziņojis: «Somija vienmēr ir bijusi internacionāla. Ļaudis, kuri šeit ieradušies, būtiski bagātinājuši mūsu kultūru un biznesa dzīvi.» Savukārt finanšu ministrs Aleksanders Stubs piebildis, ka «multikulturālisms ir liela vērtība».

Pašlaik gan uz O. Immonenu, gan Somu partiju tiek izdarīts spiediens, lai viņš noliktu savu deputāta mandātu. Partijas līderis un Somijas ārlietu ministrs Timo Soini no skandāla centies norobežoties. Sākumā viņš paziņojis, ka pēc komentāriem par ierakstu žurnālistiem jāvēršas pie paša O. Immonena, pēc tam sarunā ar laikrakstu IltaSanoma atzinis, ka šī tirāde «nenāk par labu partijas reputācijai», taču tajā pašā laikā atteicies apspriest iespējamu O. Immonena mandāta nolikšanu vai aiziešanu no partijas – par sava kolēģa likteni pēc vasaras brīvdienām spriest vajadzēšot parlamenta deputātiem.

Somijas mediji uzsver, ka visneveiklākajā situācijā pašlaik nonācis pats ārlietu ministrs – tieši viņam sarunās ar ārzemju kolēģiem droši vien nāksies taisnoties par O. Immonena rakstīto. Jo vairāk tāpēc, ka skandalozais ieraksts publicēts angļu valodā un nekādas norādes uz neprecīzu tulkojumu šajā gadījumā nepalīdzēs. Helsinku universitātes Eiropas pētījumu programmas vadītājs Juhans Aunelsluoma sarunā ar Reuters atgādinājis, ka Somu partija sastāv no ideoloģiskā ziņā atšķirīgām frakcijām – daļa tās biedru uzsvaru liek uz eiroskepticismu, citu galvenais trumpis ir nacionālisms, vēl citiem vienīgā ideoloģiskā platforma ir populisms. Tas partijai ļāva jūnijā notikušajās vēlēšanās piesaistīt lielu skaitu konservatīvi noskaņoto vēlētāju un, saņemot 17,7% balsu, izveidot otro lielāko parlamenta frakciju, kurā ir 38 no 200 deputātiem. Tajā pašā laikā partijas vadībai nebūt nav vienkārši atrast līdzsvaru, lai saturētu kopā atšķirīgi domājošos parlamentāriešus, un tas, ka skandāla epicentrā nonākusi tieši šī partija, neesot nekāds pārsteigums.