Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Veto neapturēs MH-17 reisa notriekšanas izmeklēšanu

© AFP

Nekāds Krievijas veto neapturēs virs Austrumukrainas pērn notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietas izmeklēšanu, trešdien pēc balsojuma ANO Drošības padomē, kur Krievija nobloķēja atbilstošas rezolūcijas pieņemšanu, sacīja ASV pastāvīgā pārstāve ANO Samanta Pauere.

"Uzliekot veto šim rezolūcijas projektam, Krievija mēģināja apturēt taisnīgumu, atteikt taisnīgumu 298 šī reisa lidmašīnas upuriem un atteikt iespēju ģimenēm nodrošināt, ka vainīgie tiek saukti pie atbildības," sacīja diplomāte.

Krievija izmantojusi savu privilēģiju, kas tai bija piešķirta, lai aizsargātu starptautisko mieru un drošību," norādīja Pauere.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "šodienas veto nevar apturēt taisnīgumu upuru ģimeņu un pašu upuru labā".

Krievija trešdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par starptautiska tribunāla izveidošanu pērn virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietā.

No 15 Drošības padomes dalībvalstīm 11 atbalstīja rezolūciju, kuru bija izstrādājusi Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina.

Krievija izmantoja veto tiesības. Angola, Ķīna un Venecuēla atturējās.

Rezolūcijas projektā bija pieprasīts visām valstīm sadarboties ar tribunālu. Pretējā gadījumā tās tiktu pakļautas sankcijām.

Maskava grib, lai vispirms tiktu pabeigta Nīderlandes vadītā starptautiskā izmeklēšana par to, kas notriecis lidmašīnu.

Krievija ir sagatavojusi alternatīvu rezolūciju, kurā nav paredzēta tribunāla izveidošana, bet aicināts veikt starptautisko izmeklēšanu pilnā apmērā.

Kā ziņots, pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna "Boing 777", nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.