Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas lidostas var tikt nodotas vienās privātās rokās

© Scanpix

Viļņas, Kauņas un Klaipēdas lidostas, ko Lietuva tieši pirms gada apvienoja vienā valsts uzņēmumā "Lietuvos oro uostai", varētu tikt koncesijas ceļā vismaz uz 25 gadiem nodotas vienās privātās rokās, otrdien raksta "Lrytas.lt".

Kā preses konferencē pastāstījis satiksmes ministrs Rimants Sinkevičs, šogad vēl tiks veikts pētījums, lai noteiktu, kādas prasības un noteikumus koncesionāram var izvirzīt. Sagaidāms, ka konkursā piedalīsies vismaz četri pretendenti.

Pēc ministra teiktā, lēmums par koncesiju vēl jāapstiprina Seimam un valdībai, bet provizorisku atbalstu tas jau saņēmis, un paredzams, ka līgums varētu tikt parakstīts 2017.gadā. Tomēr, ja pētījumā izrādītos, ka ideja neatmaksājas, tā tiktu noraidīta.

Sinkevičs prognozējis, ka šāds risinājums noteikti izraisīs kaislības. "Taču tas ir labākais veids, kā iegūt līdzekļus jaunām investīcijām, nepalielinot lidostu nodevas," izteicies ministrs. Pēc viņa sacītā, par labu paraugu uzskatāma Zagrebas lidosta un saimnieku sev meklē arī Stambulas lidosta.

Kā norādījis "Lietuvos oro uostai" ģenerāldirektors Ģedimins Almants, līdzekļi ļoti vajadzīgi lidostu infrastruktūras attīstībai.

Lietuvas lidostās strādā 550 darbinieki. Gada laikā kopš triju lidostu apvienošanas to darbības efektivitāte pieaugusi par 11%. Lidostu aviācijas un neaviācijas pakalpojumu pārdošanas apjoms šā gada piecos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn pieaudzis par 13%. Valsts uzņēmuma "Lietuvos oro uostai" tīrā peļņa šai laikā pieaugusi par 65%.

Almants pastāstījis, ka pašām lidostām tiek izvirzītas tādas pašas prasības kā pirms apvienošanas. "Kauņas lidostas mērķi ir ieiešana lēto avioreisu tirgū un tehniskā apkope. Palanga ir reģionālā lidosta, bet investīcijas infrastruktūrā tur būtu nerentablas. Viļņa ir dārga lidosta, kas nodrošina augstāko kvalitāti," viņš klāstījis.

Šobrīd no Lietuvas lidostām iespējams lidot 60 virzienos, tur darbojas 17 lidsabiedrības. Prognozēts, ka šogad visas trīs lidostas apkalpos vairāk nekā 3,8 miljonus pasažieru. Pirmajā pusgadā apkalpoto pasažieru skaits sasniedzis 1,9 miljonus.