Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Tokijā izaudzis milzu bruņrupucis Bončans

© scanpix

Japānas galvaspilsēta Tokija tiek uzskatīta par vienu no visblīvāk apdzīvotajām pilsētām pasaulē, taču tajā atrodas vieta arī neparastiem mājdzīvniekiem. Piemēram, vairāk nekā 70 kilogramus smagajam bruņrupucim Bončanam, kuru viņa saimnieks Hišao Mitani gandrīz ik dienas izved nesteidzīgā pastaigā Cukušimas rajonā.  

Mitani sieva bruņrupuci zooveikalā nopirkusi pirms gandrīz 20 gadiem, kad viņš bijis apmēram cilvēka plaukstas lielumā. «Mums, protams, teica, ka viņš izaugs prāvāks, taču, godīgi sakot, nedomājām, ka būs tik liels,» tagad smejas Mitani, raugoties uz savu aptuveni metru garo un gandrīz tikpat plato mīluli. Lielākajai daļai Tokijas iedzīvotāju dzīvokļi ir diezgan pašauri, taču Mitani pieder apbedīšanas birojs, kurā arī iekārtota mājvieta bruņrupucim. Uzņēmējs atzīst, ka ir ļaudis, kuri uzskata, ka šādā iestādē mājdzīvnieks neiederas, taču viņš pats tā nedomā. «Esmu novērojis – lai cik noskumuši būtu ļaudis, kuri nāk pie mums, ieraugot Bončanu, viņi parasti pasmaida,» viņš sacījis.

Katru pēcpusdienu Mitani kopā ar rupuci dodas pastaigā, kas, protams, ir lēna un nesteidzīga. Reizēm bruņrupucis nepaspēj šķērsot ielu, degot luksofora zaļajai gaismai, bet autovadītāji parasti ir ļoti iecietīgi un nereti pat lec ārā no savām automašīnām, lai nofotografētos kopā ar Bončanu. Savukārt apkaimes bērneļi viņu cienā ar burkāniem un kāpostiem.