Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Varufakis apsūdz kreditorus "terorismā"

© scanpix

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis sestdien publicētā intervijā dienu pirms referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem apsūdzējis kreditorus "terorismā".

 

"Tam, ko viņi dara ar Grieķiju, ir vārds - terorisms," intervijā Spānijas laikrakstam "El Mundo" pavēstīja Varufakis. "Brisele un troika šobrīd vēlas, lai uzvarētu "jā" [puse], lai viņi varētu pazemot grieķus."

"Kāpēc viņi mūs piespieda slēgt bankas? Lai cilvēkos izraisītu bailes. Un baiļu izplatīšana tiek saukta par terorismu," pavēstīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, lai arī kāds būtu referenduma iznākums, kurā valdība aicina balsot "nē" par kreditoru priekšlikumiem, bankas atvērsies atkal un Atēnas galu galā panāks vienošanos ar aizdevējiem.

"Eiropai ir vajadzīga vienošanās, Grieķijai ir vajadzīga vienošanās, kas nozīmē, ka mēs panāksim vienošanos," pavēstīja Varufakis, atkārtojot solījumu atkāpties, ja vēlētāji nobalsos par kreditoru priekšlikumiem.

Grieķijas iedzīvotāji svētdien tiks lūgti balsot ar "Jā", lai atbalstītu kreditoru piedāvāto glābšanas programmu apmaiņā pret bargākiem taupības pasākumiem, vai ar "Nē", lai atbalstītu valdības pūliņus iegūt labākus nosacījumus.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs ir aicinājis vēlētājus referendumā noraidīt kreditoru priekšlikumus, savukārt opozīcijā esošās partijas aicina grieķus atbalstīt kreditoru piedāvāto glābšanas programmu