Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Piebalgs: Grieķijas parādu norakstīšana ir tikai ļoti teorētiska

© f64

Iespēja, ka starptautiskie aizdevēji norakstīs Grieķijas parādus, ir tikai ļoti teorētiska, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja bijušais Eiropas Savienības (ES) komisārs, Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks Andris Piebalgs (V).

 

Kā atzina Pieblags, ir saprotami, ka tik lielus parādus nevar samaksāt, taču pastāv iespēja atlikt atmaksas termiņu. Turklāt esot absolūti neizbēgami, ka agrāk vai vēlāk Grieķijai būs jāpieņem starptautisko aizdevēju piedāvātie risinājumi

Bijušais ES komisārs atzina, ka nav mehānisma, kā valstis var izstāties eirozonas, līdz ar to esot jautājums par Grieķijas dalību ES. Viņš gan uzskata, ka Grieķija neizstāsies no ES, jo sekas valstij būtu katastrofāls. Tāpat arvien arvien neesot izslēgts, ka Grieķija paliek eirozonā.

Pēc Piebalga teiktā, situācija Grieķijā kļūs arvien nepatīkamāka, cita starpā, gaidāma politiskā nestabilitāte, iespējams, kritīs valdība. Politiķis gan neticot, ka Grieķijas tauta referendumā atbalstīs starptautisko aizdevēju pozīciju, taču būs lieli protesti pret valdības politiku.

Kā uzsvēra Piebalgs, vienīgā mācība no Grieķijas situācijas ir, ka populisms nes cilvēkiem vienīgi ciešanas.

Kā ziņots, Eirozonas finanšu ministri otrdien atteikušies pagarināt Grieķijas glābšanas programmas termiņu, bet trešdien sarunas turpināsies, paziņojušas amatpersonas.

Sarunās ar Grieķiju eirozonas dalībvalstis neatbalsta priekšlikumu, kas balstītos uz parādu atlaišanu.

Grieķija lūgusi pārskatīt aizdevēju sestdienas lēmumu nepagarināt pašreizējo palīdzības programmu. Sarunas ar Grieķiju aizdevēji pārtrauca, jo Grieķija atteicās turpināt diskusijas un izziņoja referendumu par aizdevēju prasībām.