Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainā par bruņotā konflikta upuriem kļuvuši aptuveni 6500 cilvēku

© Scanpix

Ukrainā par bruņotā konflikta upuriem kļuvuši aptuveni 6500 cilvēku, vēl 16 000 ievainoti, paziņojis ANO Humāno jautājumu koordinācijas birojs (OCHA).

Pēc organizācijas datiem, vēl pieciem miljoniem cilvēku nepieciešama humānā palīdzība.

"Nopietna problēma valdības nekontrolētajās zonās joprojām ir piekļuve, kas apgrūtina humānās palīdzības piegādi," teikts OCHA paziņojumā.

Vienlaikus eksperti norāda, ka Ukrainā pieaug iekšzemē pārvietoto personu skaits.

"Ar vairāk nekā 1,3 miljoniem reģistrētām piespiedu kārtā pārvietotām personām Ukraina tagad ir devītā valsts pasaulē pēc iekšēji pārvietoto personu skaita," norādīts biroja paziņojumā.

Pēc speciālistu teikā, viena no galvenajām problēmām konflikta zonā Donbasā ir ūdensapgāde.

"Līdz pusmiljonam cilvēku ir slikta piekļuve vai tādas nav vispār. Tas palielina slimību uzliesmošanas risku, it īpaši tad, kad pieaug temperatūra," paziņoja OCHA.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, kura ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī tika panākta Minskā, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts, smago ieroču atvilkšanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju pielaišanu pamiera novērošanai. Tomēr vienošanās pilnībā joprojām nav ievērota un epizodiskas sadursmes Ukrainas austrumos turpinās.