Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Trampa izrunāšanās atspēlējas skaistumkonkursiem

Skandalozais Donalds Tramps ir skaistumkonkursu Miss USA un Miss Universe līdzīpašnieks © Scanpix

Domstarpības starp amerikāņu magnātu un politiķi Donaldu Trampu, kurš nesen nicīgi izteicies par meksikāņiem, un ASV lielāko spāņu valodā raidošo televīzijas kompāniju Univision jau sāk atgādināt pilna mēroga karadarbību. Televīzijas kompānija paziņojusi, ka netranslēs D. Trampam daļēji piederošo skaistumkonkursu Miss USA un Miss Universe norisi, savukārt magnāts ne tikai pavēstījis par nodomu tiesāties, bet arī aizliedzis kompānijas darbiniekiem spēlēt golfu sev piederošajā laukumā.

69 gadus vecais D. Tramps iesaistījies cīņā par nomināciju no republikāņu partijas nākamgad paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās. Viņa mērķis ir iekarot republikāņu elektorāta labējā spārna simpātijas, un attiecīga ir arī kandidāta retorika. Pagājušonedēļ uzrunājot vēlētājus, D. Tramps solījis ne tikai nostiprināt Meksikas un ASV robežu, lai nepieļautu nelegālo imigrantu pieplūdumu, bet arī asi kritizējis ieceļotājus, paziņojot, ka Meksika uz ASV sūta savus narkotiku tirgoņus, kriminālnoziedzniekus, izvarotājus un teroristus, atgādina Reuters.

Lai gan, mazliet attapties, D. Tramps piebildis, ka starp nelegālajiem ieceļotājiem «ir arī labi cilvēki», džins jau bijis izlaists no pudeles – viņa izteikumi izraisījuši asu reakciju ASV latīņamerikāņu izcelsmes iedzīvotāju vidū. Visniknāk reaģējusi televīzijas kompānija Univision, paziņojot, ka negrasās translēt divus skaistumkonkursus, kurus organizē ar D. Trampu cieši saistītas biznesa struktūras. Vienošanās par Miss USA un Miss Universe translāciju spāņu valodā raidošajā kanālā bija noslēgta uz pieciem gadiem, un D. Tramps sarunā ar Fox News sacījis, ka kontrakts ir 15 miljonus dolāru vērts. «Juristiem būs plašs darba lauks,» viņš piebildis, paužot nodomu sūdzēt tiesā Univision. AP norāda uz kādu sagadīšanos – Maiami apkaimē tieši blakus viens otram atrodas Univision un D. Trampam piederoši īpašumi, un magnāts jau aizliedzis televīzijas kompānijas darbiniekiem spēlēt golfu savā laukumā un paziņojis, ka tiek pārtraukta vārtu izbūve starp abiem īpašumiem.

Univision prezidenta Albertu Siuranas lēmumu pilnībā atbalstījuši viņa padotie. Pazīstamais čīliešu aktieris un producents Kristiāns de la Fuente, kuram bija jākomentē skaistumkonkursa norise, sacījis: «Ļoti žēl, ka tik svarīgs pasākums kā Miss USA nonācis klauna rokās.» Līdzīgās domās ir arī puertorikāņu aktrise Rozelina Sančesa, kuru Univision bija piesaistījusi kā eksperti. D. Trampa izteikumus kritizējis arī popmūziķis Rikijs Mārtins un Miss California Nataša Martinesa, kura gan negatavojas boikotēt valsts mēroga skaistumkonkursu, uzskatot to par labi tribīni, lai paustu latīņamerikāņu kopienas viedokli.

Amerikāņu mediji norāda, ka laika atrisināt konfliktu faktiski nav – Miss USA konkurss notiks jau 12. jūlijā, un pašlaik būtisks spiediens, lai to netranslētu, tiek izdarīts arī uz televīzijas kompāniju NBC, kas skaistumkonkursu pārraida kopš 2003. gada. «Donalda Trampa viedoklis nesaskan ar NBC viedokli, mēs viņam nepiekrītam daudzos jautājumos, ieskaitos nesenos komentārus par imigrantiem,» sacīts NBS izplatītā paziņojumā, kas liecina, ka šī televīzijas kompānija no skandāla cenšas norobežoties.