Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Soču iedzīvotāji plūdos vaino olimpiskās būves

© scanpix

Jau ziņots, ka spēcīgas lietusgāzes izraisījušas plūdus Sočos, kur ceturtdien applūdušas desmitiem ielu un traucēts lidostas darbs. Vietējie ļaudis šo situāciju cita starpā sliecas skaidrot arī ar tuvredzību olimpisko objektu būvniecībā.

Kopš iepriekšējā vakara nokrišņu daudzums sasniedzis mēneša normu - 100 milimetrus. Vietām ielas klāj 50-60 centimetrus dziļš ūdens. Pilsētas vadība izsludinājusi ārkārtējo stāvokli. No applūdušajiem rajoniem tiek evakuēti cilvēki, bet ne visi ir ar mieru pamest savas mājas. Bīstamākajās vietās sākta ūdens atsūknēšana.


Vairāki ienākošie lidmašīnu reisi no Sočiem novirzīti uz tuvējām reģiona lidostām - Krasnodaru un Mineraļnije Vodiem, bet tūkstošiem pasažieru, kuriem ar šīm lidmašīnām bija jādodas projām no Sočiem, joprojām gaida lidostā.


Varas iestādes apgalvo, ka lietus kanalizācija Sočos projektēta pēc visiem noteikumiem, bet nav spējusi tikt galā ar šo milzīgo ūdens masu, tikmēr iedzīvotāji spriež, ka patiesais plūdu cēlonis varētu būt kļūdas olimpisko objektu būvē un infrastruktūras veidošanā. Tā uzskata arī izdevuma "BlogSoči" galvenais redaktors Aleksandrs Valovs.


Viņaprāt, Soči ir apdraudēti arī reljefa īpatnību dēļ un nepavisam nav vērts vainot pilsētas komunālos dienestus. Taču mediji jau iepriekš pievērsuši varas iestāžu uzmanību rupjiem pārkāpumiem olimpisko objektu celtniecībā, konkrēti, apstāklim, ka iznīcinātas dabiskās noteces, pa kurām lietus ūdeņi šādā situācijā varētu netraucēti aizplūst.


Žurnālists atgādinājis, ka viens no ciematiem, kas atrodas netālu no Olimpiskā parka, divreiz applūdis jau pirms Soču olimpiskajām spēlēm, bet varas iestādes par to nav likušās ne zinis.


"Tika apgūta milzīga nauda, bet viss darīts tikai ķeksīša dēļ," viņš sacījis izdevumam "Gazeta.ru".

Par gaidāmajām pērkona lietusgāzēm un iespējamajiem plūdiem brīdināja arī sinoptiķi un Ārkārtējo situāciju ministrija, bet nekādi piesardzības pasākumi netika veikti.


Kā norādīis Soču mērs Anatolijs Pahomovs, plūdu traucēto autosatiksmi Sočos varētu atjaunot jau tuvākajā laikā, bet tikai pa apkārtceļiem, neizmantojot centra ielas. Pēc viņa teiktā, tādu iespēju nodrošina pirms olimpiādes pārkārtotā satiksmes infrastruktūra, kas ļauj nokļūt jebkurā kūrortpilsētas rajonā, neiebraucot centrā.


Sinoptiķi pieļauj, ka lietusgāzes var turpināties pat līdz piektdienas rītam, bet pilsētas administrācija paziņojusi, ka virs Melnās jūras varētu veidoties viesuļvētras, kas var sasniegt arī sauszemi.


Pēdējo dienu laikā Krievijā no spēcīgām lietusgāzēm cietušas arī Maskava, Ļipecka un Kurska, bet no Sočiem lietavu fronte varētu virzīties uz ziemeļiem un brīvdienās atkal sasniegt galvaspilsētu.