Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Donbasā apstājusies gūstekņu apmaiņa

© foxnews.com

Gūstekņu apmaiņa ar pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" un "Luhanskas tautas republikas" kaujiniekiem ir apstājusies, paziņojis Gūstekņu atbrīvošanas centra vadītājs Volodimirs Rubans.

Viņa organizācija palīdzējusi atgriezties mājās vairāk nekā 300 ukraiņu karavīriem.

"Gūstekņu apmaiņa, kura pagājušā gada beigās un šī gada sākumā noritēja ļoti aktīvi, praktiski apstājusies. Izņēmums ir pirms četriem mēnešiem laikā, kad notika cīņas par Doņeckas lidostu, gūstā nokļuvušā Ukrainas armijas komandiera Oļega Kuzminiha atbrīvošana," teikts organizācijas paziņojumā.

Rubans norāda, ka pēc Ukrainas Drošības dienesta informācijas kaujinieku gūstā joprojām atrodas apmēram 400 cilvēku.

"Pastāvīgi mēs redzamies ar dažiem desmitiem cilvēku, ar kuriem mēs sazvanāmies, zinām viņu atrašanās vietu un varam panākt viņu atbrīvošanu tuvākajā laikā. Viss pārējais ir diezgan sarežģīts darbs," saka Rubans.

Viņš stāsta, ka gūstekņi tiek bieži pārvietoti, piemēram, lai izmantotu viņus būvdarbiem, gruvešu novākšanai, kā arī sadauzītas un sabojātas smagās tehnikas remontēšanai. Tādēļ arī daži sagūstītie nevēlas atgriezties Ukrainas teritorijā, jo baidās, ka pret viņiem tiks izvirzītas kriminālapsūdzības par nodevību un palīdzības sniegšanu teroristiem.

"Es zinu par vienu šādu gadījumu Kirovogradā - diviem karagūstekņiem, kurus es atbrīvoju un atvedu, Ukrainas Drošības dienests izvirzīja apsūdzības par palīdzības sniegšanu separātistiem Horļivkā, un viņi tiek turēti apcietinājumā," skaidroja Rubans.