Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Vairākas FIFA amatpersonas aizturētas par korupciju

© Scanpix

ASV autoritātes plāno izvirzīt kriminālu apsūdzību pret vairākiem esošajiem un bijušajiem FIFA izpilddirektoriem, kuri saistīti ar korupciju, pie tam seši pārstāvji jau ir aizturēti, trešdien informēja portāls "ft.com".

Vairāki FIFA pārstāvji trešdien tika aizturēti, bet sīkāku informāciju par aizturētajiem ASV Tieslietu departaments, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un ASV Iekšējais ieņēmumu dienests sniegs vēlāk trešdien.

Pret aizturētajiem pārstāvjiem izvirzītas vairākas apsūdzības, tai skaitā par naudas atmazgāšanu, krāpšanu, nodokļu nemaksāšanu un šantāžu.

Aizturēto vidū ir arī Kostarikas Futbola federācijas (FCF) prezidents Eduardo Li.

Aizdomās turamo personu vidū ir Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas Futbola asociācijas (CONCACAF) vadītājs un FIFA viceprezidents Džefrijs Vebs, kā arī viņa kolēģis Euhenio Figueredo no Urugvajas, kurš agrāk pildījis Dienvidamerikas futbola asociācijas prezidenta pienākumus. Tāpat aizdomu ēna krīt uz bijušo FIFA viceprezidentu Džeku Vorneru no Trinidadas un Tobago.

Aizdomās turamo personu vidū nav pašreizējais FIFA prezidents Zeps Blaters.

FIFA jau vairāk kā desmit gadus tiek apsūdzēta korupcijā. Apsūdzības pastiprinājās, kad tiesības rīkot 2018. un 2022.gada Pasaules kausu futbolā tika piešķirtas attiecīgi Krievijai un Katarai.

Zīmīgi, ka cilvēku aizturēšana notika neilgi pirms piektdien Cīrihē paredzētā 65.FIFA kongresa, kurā norisināsies arī organizācijas prezidenta vēlēšanas.

Pēc tam kad vairāki kandidāti nolēma atsaukt savu pieteikumu, asociācijas prezidenta vēlēšanās piedalīsies tikai Blaters un FIFA viceprezidents Jordānijas princis Ali bin al Huseins, kuram atbalstu izteicis arī Platinī.

Blaters prezidenta vēlēšanās kandidēs jau savam piektajam termiņam, kas futbola sabiedrībā izraisījis asu reakciju, jo iepriekš viņš bija izteicies, ka uz augsto amatu vairs nekandidēs.

Kā zināms, savas kandidatūras FIFA prezidenta amatam nesen atsauca Nīderlandes Futbola federācijas (KNVB) vadītājs Mihaels van Prāgs un portugāļu futbola leģenda Luišs Figu, lai paustu atbalstu tieši bin al Huseinam. Tiesa, Blaters joprojām tiek uzskatīts par favorītu FIFA prezidenta vēlēšanās.

Aprīļa sākumā Blaters atklāja, ka vēlētos jaunus pasākumus, lai mazinātu Eiropas ietekmi futbolā. Tāpat viņš bija izteicies, ka Āfrikas un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību valstu zonas komandām vajadzētu piešķirt vairāk vietas Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.